3 základní cloudové služby

3 základní cloudové služby

pondělí , březen 27, 2023

IaaS, PaaS a SaaS jsou tři základní modely cloudových služeb, které poskytuje Microsoft Azure. My se podíváme na jejich rozdělení, vysvětlíme si je na příkladu pizzy a kdy je nejlepší použít jaký model.

Pizzu známe asi každý. Určitě všichni víme, jaké všechny způsoby přípravy existují. Výsledek je vždy stejný. Máme pizzu na stole a můžeme se najíst, ale způsob přípravy a objem práce je značně odlišný. Stejné je to i se službami v Azure. Zodpovědnost a cena je klíčová. Pojďme se podívat "Jak na pizzu":

Pizza as a service

První způsob (Made at home) - je ten, že si koupíme všechny základní suroviny, přijdeme domů a začíná velká práce s těstem, dát na to rajčatový protlak, šunku, sýr a dozdobit. Poté rozpálit troubu, upéct pizzu, připravit stůl, příbory, pití a teprve potom konzumuji svůj produkt. Je to dlouhé, náročné, veškerá zodpovědnost na mé straně, ale na druhou stranu levné. Asi si umíte představit, jaké by to bylo, kdyby mi nechutnala. Pak můžu nadávat jen sobě.

Druhý způsob (Take and Bake) - je ten, že si koupíte předsmažený polotovar, kde je vše připravené. Nemusíte mít těsto, protlak, sýr ani šunku. Ale musíte mít připravenou troubu, kde výrobek doděláte, musíte mít stůl, příbory, pití a dochucovadla. O něco kratší doba přípravy, ale pořád to po mě chce zodpovědnost a práci. Na druhé straně je to levnější.

Třetí možností  (Pizza delivered) - je, že si pizzu objednáte online a necháte si jí doručit. Velmi pohodlné, dražší, ale časově úsporné a na Vás je akorát stůl, židle a pití. Příprava žádná, zodpovědnost velmi malá, ale finančně nákladnější.

Poslední možností (Dined Out) - je, že si zajdete do restaurace. Nic nemusíte připravovat, nestojí Vás to žádnou práci a ani zodpovědnost. Přijdete, objednáte, jíte a zaplatíte. Konzumujete finální produkt, nezajímá Vás jak tu pizzu dělají, ani co tam dávají. Je to nejnákladnější možnost, ale je nejpohodlnější a nejkvalitnější. Šéfkuchař v Italské restauraci umí pizzu udělat lépe než Vy (než já zcela určitě). Poměr kvalita/zodpovědnost a výsledek je přímo úměrná ceně. 

Šéfkuchař v Italské restauraci umí pizzu udělat lépe než Vy.

Přirovnání se šéfkuchařem je krásné srovnání s Microsoft Azure službami. Pokud si předplatíte Azure služby, pak je to jako pizza z Neapole, protože se o Vás starají ti nejlepší Azure specialisté. 

Stejná analogie je i se službami v Azure cloudu:

Azure cloudové služby IaaS, PaaS and SaaS

On-premises řešení - vše si řešíte sami. Od nákupu železa, až po instalaci operačního systému, update, aktualizace, data a veškeré věci s tím spojené. Stejné jako si doma udělat vlastní pizzu (Made at home). Stojí to sice méně peněz (jak kdy), ale více odborné práce, času atd. Času, který můžete věnovat svému vlastnímu podnikání. Ideální pro IT firmy, které mají citlivá data, nevěří veřejným službám, mají specialisty, kteří umí spravovat IT infrastrukturu a chtějí mít vše pod vlastní pokličkou.

IaaS (Infrastructure as a Service) - Tento model poskytuje přístup k virtuálním strojům, úložištím a síťovým prostředkům v cloudu. Můžete spravovat operační systémy a aplikace na těchto virtuálních strojích. Dostanete předpřipravenou pizzu (Take and Bake), kde se nestaráte ani o sýr, ani o šunku, ale o to, kde budete stolovat, jaké budete mít talíře a pití. Musíte se starat o svoji virtuálku, aktualizovat antivirus, antimalware atd. Hodně věcí na starost pro firmu, která tomu vůbec nerozumí.

PaaS (Platform as a Service) - Tento model poskytuje přístup k platformě pro vývoj, testování a nasazení aplikací v cloudu. Poskytovatel cloudové služby se stará o infrastrukturu, operační systém a další potřebné prostředky pro běh aplikace. Vy si objednáte platformu (Pizza delivered), na které budete nadále stavět svou architekturu, aplikaci a další věci potřebné pro Vaší firmu. Ideální pro programátory, kteří chtějí mít zodpovědnost pouze za to, co vytvoří. 

SaaS (Software as a Service) - Tento model poskytuje přístup k hotovým softwarovým řešením, které jsou provozovány v cloudu. Využíváte aplikaci jako službu bez nutnosti instalace a údržby na svých vlastních zařízeních. Vy si objednáváte finální produkt (Dined Out) a jediná Vaše starost jsou data, která tam dáváte a jaké aplikace používáte. Za produkt jako takový můžete zaplatit dost, ale ve výsledku máte více času na svoje podnikání a na to, v čem jste opravdu dobří.

Příklady použítí cloudových služeb
Pokud můžete mít službu SaaS - pak ji využijte jako první.

Pokud to nejde, zkuste PaaS. Pokud ani to nejde, teprve jako poslední si zvolte IaaS. Důvod je jednoduchý - méně zodpovědnosti, více peněz a času.

Pokud nerozumím IT technice, pak to přenechám odborníkům. 

Dneska už běží obrovské množství aplikací jako SaaS a ani o tom možná nevíte. Váš mobilní telefon je PaaS, ale veškeré aplikace v něm jsou SaaS, protože jste koncový uživatel. Je to tak pohodlné a rychlé.

Pokud to srovnáme cenově, pak to vychází v kalkulátoru následovně:

Cena za PaaS Vm s SQL server a cena za SaaS Azure SQL databázi

V kalkulačce dokonce vychází levněji varianta SaaS než PaaS, což je ideální. Méně zodpovědností a nižší cena.

Je zapotřebí si zhodnotit jaké mám zkušenosti, co přesně chci provozovat a jestli se chci o podpůrnou vrstvu a operační systém vůbec starat. U koncových uživatelů je jasné, že jim stačí SaaS. Přdstavte si, že si místo SaaS databáze nainstalujete IaaS Wndows server, pak si musíte nainstalovat SQL server, databázi, sítě, propustnost, starat se o antivirus, antimalware, aktualizace atd. Pro obyčejného clověka horor. Pro Microsoft denní chleba. Proto není na škodu si občas v podnikání ulehčit a předat zodpovědnost na někoho jiného. V tomto případě na špičku v oboru. 

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání