8 důvodů proč použít veřejný cloud

8 důvodů proč použít veřejný cloud

středa , březen 29, 2023

Neexistuje přesná definice, kdy je něco vhodné pro veřejný cloud a kdy ne. Možná jen chcete modernizovat svoje IT prostředí, možná se už nechcete dívat na cenu elektřiny, jak letí vzhůru. Pojďme se podívat na důvody proč si pořídit veřejný cloud.

Důvod číslo jedna: Cena

Pro většinu středních a velkých organizací tvoří jen účet za elektřinu více peněz, než za celé služby v Azure. A to nejsou započteny mzdy IT odborníků a lidí, kteří se o to starají, nákup hardware, chlazení, topení atd.

Důvod číslo dva: Udržitelnost

Microsoft má skvěle vytvořenou politiku udržitelnosti. Snaží co nejvíce elektřiny použít na výpočetní výkon a co nejméně plýtvat energiemi. Ať už se to týká vody, elektřiny, topení, chlazení atd. Microsoft má nástroj "Microsoft Cloud for Sustainability", který si můžete vyzkoušet na 30 dní zdarma a poradí Vám, jak snížit dopad na životní prostředí ve Vaší společnosti.

Důvod číslo tři: Dostupnost a Záloha

V on-premise světě nejde vůbec nebo je velmi složité mít zálohy a obnovy v jiné lokalitě na jiném železe. Prakticky se to buď velmi prodraží, nebo záloha a Dostupnost nejsou takové, jaké by měly být. Určitě ne jako v Azure na několik kliknutí s garancí dostupnosti při jakékoliv havárii.

Důvod číslo čtyři: PAYG

Platím pouze za to, co využívám. Neplatím za zbytečně velký hardware, který leží ladem, co kdyby se náhodou něco stalo s tím produkčním. V noci nemáme provoz tak velký, ale stejně platíme za obrovský výpočetní výkon, který je využitý pár hodin denně.

Platím pouze za to, co využívám.

Důvod číslo pět: Škálování

Pokud rostu rychle a moje aplikace pomáhá celému světu, pak nejsem omezený zdroji jako u sebe doma. Azure má téměř neomezené škálování na počkání a nečelíte výzvám, kdy Vám konečně výrobce dodá ten nový server.

Azure má téměř neomezené škálování na počkání.

Důvod číslo šest: kapitálové výdaje

Nemám žádné velké výdaje na začátku (kapitálové výdaje) za koupi hardware atd. Mám pouze operativní výdaje každý měsíc za to, co spotřebuji. Platby si mohu pravidelně odečítat z daní, ušetřím a vypadá to lépe v rozvaze. Nemusím se hned zadlužit jen kvůli rozjezdu aplikace či online obchodu.

Důvod číslo sedm: testování a vývoj

Cloud je úžasný v testování a vývoji. Můžeme vytvářet a mazat věci na jedno kliknutí. Bez dalších nákladů a otravování adminů  a odpovědí typu "Co to zase ten vývojář chce". Pozor na to, aby finální testování potom odpovídalo parametrům produkčního prostředí.

Můžeme vytvářet a mazat zdroje na jedno kliknutí.

Důvod číslo osm: Regiony

Rostete tak, že potřebujete obsadit více regionů. Máte problém s latencí, protože uživatelé z Kanady se připojují do Českého data-centra a jde jim to hodně pomalu. Co uděláte? Postavíte si data-centrum v Kanadě? Asi ne. Ale díky Azure regionům můžete mít svoji aplikaci dostupnou pro uživatele s nízkou latencí po celém světě a všech regionech.

Důvodů proč si pořídit veřejný cloud pro firemní IT služby je hodně. Nehodí se na všechny situace a projekty. Proto existuje hybridní cloud, kde máme část ve veřejném cloudu a část v naší vlastní infrastruktuře. Pokud si alespoň na pět důvodů z osmi řeknete, že to dává smysl, pak je pro Vás veřejný cloud ideální volba.

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání