Archivní vrstva v Azure: Logy odložené, nezapomenuté!

Archivní vrstva v Azure: Logy odložené, nezapomenuté!

středa , duben 24, 2024

V éře datového šílenství je chytré ukládání logů v Azure Log Analytics (LAW) základem každé digitální strategie. Díky archivní vrstvě LAW můžete uložit logy na dlouho a za málo. Ideální pro data, která "spí", ale musí být po ruce pro případ "co kdyby" – ať už kvůli právníkům nebo inspektorům!

Proč archivovat?

  1. Méně peněz za více logů: Archivní vrstva vám umožní ukládat data levněji. Proč platit víc, když to nevyužijete na denní bázi?
  2. Splnění všech pravidel: Ať už jde o finanční regulace nebo zdravotnické standardy, archivní vrstva pomáhá držet vaše data v souladu s právními požadavky.
  3. Bez problémů s růstem: Jak vaše data rostou, archivní vrstva roste s nimi. Bez potřeby investovat do drahých úložných řešení.

Ale pozor!

  1. Když je čas, tak je čas: Přístup k datům není závodní auto, spíš starý dobrý parník. Rychlost není její silná strana.
  2. Více vrstev, více starostí: Správa dat může být s archivní vrstvou náročnější, zvláště když je třeba data přesouvat.
  3. Úspory, ale za cenu: I když ukládáte levně, analýza těchto dat může vyjít dráž.

Příklady ze života

  • Bankovnictví: Banka si schovala transakční logy do archivní vrstvy na 10 let. Regulátoři spokojení, peněženka taky.
  • Zdravotnictví: Nemocnice skladuje logy pacientů v archivu, kde je bezpečně drží pro "jistý případ", ale nešťourá se v nich každý den.

Archivní vrstva je skvělým doplňkem, pokud chcete uložit data na dlouhou dobu s tím, že jen ve vyjímečných případech budete potřebovat se v nich prohrabávat. Je to totiž něco za něco. 

První obrovská výhoda je, že Vás stojí o 80 % méně, než běžná vrstva uložení. Pro příklad si vezmeme 100 GB dat na dobu 2 měsíců. Proč 2 měsíce? Protože 1.měsíc uložení dat je zdarma. Při běžné retenci a uložení je to 360 EUR, zatímco při Archivní vrstvě je to 73 EUR. 

Ceny za uložení logů v LAW

Dá se dokonce udělat to, že si vyberete jen určitá data a tabulky, která předěláte do archivní vrstvy a zbytek můžete nechat v retention vrstvě. Díky tomu získáte kontrolu nad tím, která data potřebujete prohledávat a která ne a můžete je uložit. 

To je skvělé. A kde je háček? 

Háček je samozřejmě v tom, když ty data potřebujeme. 

Prohledávání archivních logů

Pokud potřebujeme logy v archivní vrstvě vyzvednout, prohledat a najít v nich něco, pak na ně platí speciální pravidla. 

1. Minimum obnovených dat je 2 TB (nehledě na to, když chceme 2 MB dat).

2. Platím za každý den obnovení dat dokud je opět ze speciálně vytvořené tabulky nesmažu. Minimum je 12 hodin. 

Minimální platba za vyzvednutí dat je 200 USD denně!

Zde můžete vidět, že obnovení dat je poměrně dost nákladnou záležitostí a pokud to budete dělat každý měsíc, tak je na zvážení a spočítání, jestli se V8m to vyplatí.

Co si z toho vzít?

Archivní vrstva v Azure Log Analytics je jak skvělý sparingpartner pro vaši peněženku, tak solidní obránce před regulátory. Ano, má své mouchy, ale její přínosy mohou znamenat zásadní rozdíl v efektivitě a ekonomice správy vašich dat. Před nasazením zvažte, co od ní očekáváte a jak ji chcete využívat.

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání