Azure Cloud vs. On-premise řešení? Výhody, nevýhody a ostatní alternativy

Azure Cloud vs. On-premise řešení? Výhody, nevýhody a ostatní alternativy

úterý , únor 28, 2023

Cloud má i přes své nesporné výhody i řadu nevýhod. Jako každá mince má dvě strany. Proto existují i další alternativní možnosti jako jsou hybridní cloudové služby, Azure Stack, privátní Azure cloud a další. Pojďme se na některé možnosti a jejich praktické využití podívat do detailu.

  1. Cloud – počítač někoho jiného, který si pronajímáte od poskytovatele jako je Microsoft, Google, Amazon atd.
  2. On-Premise – Váš vlastní server u Vás doma nebo ve firmě

Azure Cloud

Následující seznam shrnuje některé z nejvýraznějších výhod a nevýhod Azure cloudu oproti on-premise řešení.

Výhody

  1. Škálovatelnost: Azure cloud umožňuje snadné škálování zdrojů, což znamená, že můžete kdykoliv a snadno zvyšovat nebo snižovat své výpočetní, úložné a síťové kapacity v závislosti na potřebách. Dokonce to můžete dělat automaticky vždy, když je větší poptávka.
  2. Dostupnost: Azure cloud poskytuje vysoce dostupné služby s garantovanou dostupností, což znamená, že můžete minimalizovat výpadky a zajišťovat vysokou úroveň dostupnosti pro své aplikace a služby. Pokud Vám vypadne proud či internet, pak Vaši zákazníci nic nepoznají.
  3. Snadná správa: Správa infrastruktury v Azure cloud je snadnější než v on-premise řešení, což znamená, že můžete minimalizovat náklady na správu a údržbu infrastruktury. Není třeba platit Ajťáka, aby přijel vyměnit grafickou kartu, nebo opravit disk.
  4. Flexibilita: Azure cloud umožňuje rychle přizpůsobovat své výpočetní, úložné a síťové kapacity podle aktuálních potřeb. Přes noc neplatíte nic za výpočetní výkon, protože nikdo nechodí na Vaše stránky.

Nevýhody

  1. Závislost na internetovém připojení: Azure cloud vyžaduje připojení k internetu pro přístup k službám, což znamená, že jste závislí na kvalitě svého internetového připojení. Což je stejné, když budete mít server u Vás doma a vypadne Vám připojení k internetu.
  2. Bezpečnost: Zabezpečení dat v Azure cloudu vyžaduje správné nastavení a řízení přístupu, což může být složité a vyžadovat značné úsilí a odbornost Vaší či vašeho Ajťáka.
  3. Náklady: Používání Azure cloudu může být dražší než on-premise řešení, zejména v případech, kdy potřebujete vysokou úroveň výpočetní kapacity nebo kdy jsou požadovány speciální konfigurace. S tím Vám samozřejmě mohu pomoci.

VÝHODY ON-PREMISE ŘEŠENÍ

  1. Plná kontrola: S on-premise řešením máte plnou kontrolu nad infrastrukturou a daty, což může být klíčové pro některé organizace s vyššími bezpečnostními požadavky. Ale i to se dneska postupně smazává.
  2. Bezpečnost: Můžete mít větší kontrolu nad bezpečností svých dat v on-premise řešení, což je důležité pro organizace s vyššími nároky jako může být státní správa atd. Ale i dnes se už snaží státní správa v některých regionech předávat zodpovědnost za IT techniku někomu jinému. Zda je to dobře, nechám na Vás.

On-premise řešení budou samozřejmě i nadále existovat. Pro některé firmy to bude určitě nutnost mít alespoň cást svých služeb doma v baráku. Proto existuje pojem Hybridní cloud

Hybridní cloud

Kombinuje model veřejného Azure cloudu a zároveň privátního cloudu u Vás v on-premise řešení. Skvěle spojuje klady obou známých modelů. Hodně lidí vidí hlavní budoucnost cloudu v tomto řešení. Což pro mnohé firmy dává smysl i logiku. Pojďme se podívat na hlavní výhody a nevýhody těchto řešení. 

Výhody

  1. Flexibilita: Azure hybridní cloud poskytuje flexibilitu a kontrolu, aby organizace mohly provozovat své aplikace a data tam, kde to nejlépe vyhovuje jejich potřebám. To umožňuje lepší optimalizaci nákladů a výkonu.
  2. Bezpečnost: Azure hybridní cloud poskytuje vyšší úroveň bezpečnosti než veřejný cloud, protože umožňuje organizacím udržovat citlivá data na svých vlastních serverech, což může být důležité pro některé typy aplikací a dat.
  3. Škálovatelnost: Azure hybridní cloud umožňuje organizacím rychle a snadno škálovat své aplikace a zdroje na základě potřeb, což jim umožňuje efektivně využívat zdroje a zlepšit výkon.
  4. Vysoká dostupnost: Azure hybridní cloud umožňuje organizacím využít vysokou dostupnost, což znamená, že aplikace a data jsou vždy dostupná a připravena k použití.

Nevýhody

  1. Složitost: Správa a provozování hybridního cloudu může být složitý a náročný proces, zejména pokud organizace nemá zkušenosti s cloud computingem.
  2. Náklady: Azure hybridní cloud může být dražší než veřejný cloud, zejména pokud organizace musí provozovat své vlastní servery a zařízení.
  3. Integrace: Integrace aplikací a dat může být složitá, zejména pokud organizace již provozuje aplikace a data na jiných platformách.
  4. Závislost na internetovém připojení: Používání hybridního cloudu vyžaduje stabilní a spolehlivé internetové připojení, což může být problémem v případě neustálých výpadků internetového připojení.

Hlavní výhoda hybridního cloudu je bezpečnost a volba co převedu do cloudu a co zůstane doma u mě na "zahrádce". Nevýhoda je robustnost a složitost takových řešení. Máte například dva Active directory (Jeden na "zahrádce" a jeden v Azure, atd.). 

Což nás přivádí na další možnost, kterou nabízí Microsoft a to je Azure Stack.

Co je to Azure Stack?

Azure Stack je služba Microsoftu, kde Vám přímo Microsoft nainstaluje svoje Azure cloudové služby u Vás ve Vašem data centru na Vaše servery. Vy se staráte o veškerý provoz, hardware atd. A Microsoft provozuje svuj Azure stack u Vás. To znamená, že organizace mohou využít výhod veřejného cloudu Azure, jako jsou vysoká dostupnost, škálovatelnost, bezpečnost a správa, zatímco zároveň udržují citlivá data na svých vlastních serverech. 

Azure Stack obsahuje stejný software jako veřejný cloud Azure, včetně Azure Resource Manager, Azure Active Directory a Azure Marketplace. Tím se zajišťuje konzistentní způsob řízení a provozování aplikací a služeb, bez ohledu na to, zda jsou provozovány v cloudu nebo u Vás.

Azure Stack obsahuje také možnost vytvářet a provozovat aplikace v offline režimu, kdy není k dispozici internetové připojení. To je užitečné pro organizace, které potřebují pracovat v odlehlých oblastech nebo v místech s omezeným připojením k internetu.

Azure Stack je k dispozici v několika variantách, včetně Azure Stack Hub pro provozování Azure služeb na vlastním hardwaru v datových centrech, Azure Stack HCI pro provozování virtualizovaných aplikací a Azure Stack Edge pro výkonově orientované nasazení v IoT aplikacích (Internet of things - internet věcí jako lednice, pračka atd. připojená do internetu).

Poslední možností, kterou zde chci zmínit, je Azure Privátní cloud

Co je to Azure privátní cloud?

Azure privátní Cloud je cloudová služba poskytovaná Microsoftem. Privátní cloud je typ cloudového řešení, který poskytuje dedikovanou infrastrukturu pro vývoj, testování a provoz aplikací a služeb pouze pro interní použití organizace. Microsoft Vám přidělí vlastní oddělený harware od všeho ostatního, kde jste jen Vy a nikdo jiný. Poskytne Vám i privátní připojení do "Vašeho" cloudu v rámci datového centra Microsoftu. Ideální je Privátní cloud pro firmy, které mají vyšší bezpečnostní požadavky, nebo regulatorní omezení vlastní vládou.

Azure Private Cloud poskytuje také výhody ve formě škálovatelnosti a pružnosti cloudu. Firmy mohou jednoduše zvyšovat nebo snižovat výkon a kapacitu podle aktuálních potřeb, což umožňuje úspory nákladů a zvyšuje efektivitu provozu aplikací a služeb.

Jak jste si mohli přečíst z článku, tak to již není rozhodování mezi Cloudovými službami a vlastním hardwarem, ale jsou zde již další možnosti, které jdou libovolně kombinovat. Asi nejdůležitější je přehlednost, vědět co kde mám a za jakých podmínek, to nejcenější uchovávat na vlastní "zahrádce" a například výpočetní výkon, zálohy nebo nepotřebná data svěřit někomu, kdo se nám o to bude dobře starat. Pokud budete potřebovat poradit, stačí se na mne obrátit. 

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání