Azure FinOps kurz I: Základy FinOps

Azure FinOps kurz I: Základy FinOps

pondělí , leden 22, 2024

Vítejte v kurzu Azure FinOps, komplexním průvodci pro efektivní správu a optimalizaci vašich cloudových výdajů. Po následujících několik týdnů Vás budu seznamovat s FinOps jako takovým formou článků a interaktivních úkolů tak, aby poskytl jak nováčkům, tak zkušeným profesionálům v oblasti cloud computingu hluboké pochopení principů FinOps a jejich aplikace v prostředí Microsoft Azure.

Co je to FinOps?

FinOps (ve zkrace FINance and OPerationS) je praxe, která kombinuje finanční, obchodní a technologické procesy s cílem efektivně spravovat a optimalizovat náklady na cloudové služby. Tato disciplína se zaměřuje na dosažení finanční efektivity v cloudovém prostředí, což znamená platit správnou částku za cloudové služby, aniž by došlo k ohrožení výkonu, rychlosti a inovace.

Platit co nejméně za Azure, aniž bychom ohrozili výkon, rychlost, bezpečnost nebo spolehlivost!

Definici již máme. Můžete nad ní popřemýšlet, jestli opravdu u Vás v Azure tenantu platíte tu správnou částku a nepřeplácíte náhodou za výkon, který by mohl být třetinový? 

Význam FinOps

Význam FinOps spočívá v jeho schopnosti propojit finanční plánování s technologickými rozhodnutími, čímž umožňuje organizacím lépe pochopit a spravovat své náklady na cloud. To vede k větší průhlednosti, odpovědnosti a efektivnějšímu využívání zdrojů.

Nejdůležitější je propojit Finance s IT oddělením a být schopni se domluvit!

Na čem se dohodnout? Třeba na tom, že nemusí testovací prostředí běžet nutně 24/7 nebo že automatické škálování na základě utilizace a spotřeby je dokonalý nástroj, jak využívat jen to, co opravdu potřebuji v danou chvíli. 

Historie a Vývoj FinOps

FinOps vzniklo jako odpověď na unikátní výzvy spojené s náklady a správou cloudových služeb, které se liší od tradičních IT nákladů. V době, kdy se organizace začaly masivně přesouvat do cloudu, vznikla potřeba lépe porozumět a spravovat tyto proměnlivé náklady.

Další důležitý milník je přechod od reaktivního řízení nákladů, kde byly náklady kontrolovány po jejich vzniku, k proaktivnímu přístupu, kde jsou náklady plánovány a optimalizovány v reálném čase.

Již při stavění projektu v cloudu je možné uplatnit principy FinOps hned od začátku!

"Bill Shock"

Termín "bill shock" byl často spojován s nečekaně vysokými účty za cloudové služby. FinOps se vyvinulo jako metodologie, která měla pomoci organizacím předcházet tomuto šoku tím, že jim poskytne lepší nástroje a procesy pro monitorování a řízení výdajů.

FinOps Foundation

V roce 2019 byla založena FinOps Foundation, což je nezisková organizace, která se zaměřuje na kodifikaci standardů pro FinOps praxi. Organizace přispěla k rozšíření znalostí a nejlepších postupů mezi odborníky na FinOps po celém světě.

AI a FinOps

S rostoucí složitostí cloudových prostředí se FinOps začalo více spoléhat na umělou inteligenci a automatizaci pro identifikaci trendů využívání a optimalizaci zdrojů, což vedlo k sofistikovanějším nástrojům pro správu nákladů.

Průhlednost Nákladů

Klíčovým prvkem FinOps je schopnost poskytnout detailní průhlednost do cloudových nákladů. To zahrnuje identifikaci, jaké služby jsou používány, kým a za jakým účelem, což umožňuje přesné přiřazení nákladů a identifikaci oblastí pro optimalizaci. Nástroje jako Azure Cost Management nebo Azure Advisor pomáhají v této oblasti poskytováním podrobných analýz a reportů.

Prvním krokem v Azure bude určitě Azure Advisor a jeho doporučení!
Azure Advisor

Samozřejmě nejde poslechnout vše, co nám Azure Advisor doporučuje, protože některé zdroje opravdu nemůžeme zarezervovat, když víme, že je za měsíc vypneme atd. Je to takový startovací bod, vodítko, kterým směrem se můžeme dát. Je to první krok, ale zdaleka ne poslední. 

Každý člen organizace je odpovědný za cloudové výdaje.

Neustálá Optimalizace Výdajů

Asi jeden z nejdůležitějších principů FinOps je ten, že je to neustálý a nepřetržitý proces, který na týdenní či měsíční bázi by měl být vyhodnocovaný a opatření s určitou frekvencí aplikována. Samozřejmě bez ohrožení potřebného výkonu, spolehlivosti či bezpečnosti. 

Příklady jak optimalizovat najdeme jak v Advisor, tak i v komunitě FinOps po celém světě, které tyto principy aplikují každý den. 

Otázky na závěr: 

  1. Sledujete pravidelně Azure Advisor? Je tam něco, co Vám není jasné a chtěli by ste vysvětlit?
  2.  Co je to "Bill Shock"? 

Svoje odpovědi mi můžete poslat na níže uvedené kontakty, nebo na Linkedin profil zde.

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání