Azure FinOps kurz IV: Rezervace a úsporné plány

Azure FinOps kurz IV: Rezervace a úsporné plány

úterý , únor 6, 2024

V předchozích dílech online kurzu Azure FinOps jsme se zabývali automatizací nebo nástrojemi správy nákladů. V tomto díle se přesuneme ke konkrétním úsporám a to jsou Azure Reservation (rezervace) a Savings plan (Úsporné plány).

Nejdříve bychom si měli vysvětlit rozdíly. Azure Reservation a Azure Savings Plan jsou dva různé mechanismy, které umožňují uživatelům ušetřit náklady na cloudové služby v Microsoft Azure tím, že se zavážou k dlouhodobějšímu využívání určitých služeb. I když jsou si podobné v tom, že nabízejí slevy oproti standardním cenám "pay-as-you-go", mají několik klíčových rozdílů:

Azure Reservation

  • Pevné Slevy: Azure Reservation nabízí pevné slevy na využívání konkrétních služeb, jako jsou virtuální stroje, SQL databáze, nebo Azure Cosmos DB, když se zavážete k jejich používání na dobu jednoho nebo tří let.
  • Specifičnost: Rezervace se obvykle týkají konkrétních instancí nebo služeb, což znamená, že slevy jsou přiděleny na základě přesných specifikací a kapacity, které si rezervujete. Například, pokud rezervujete konkrétní velikost VM, sleva se bude vztahovat jen na tuto velikost a typ VM.

Azure Savings Plan

  • Flexibilnější: Na rozdíl od rezervací, Savings Plan je flexibilnější a aplikuje slevy na využívání služeb bez ohledu na konkrétní instance. Slevy se automaticky uplatňují na jakékoli využívání služeb výpočetního výkonu.
  • Typy Využití: Savings Plan se vztahuje na různé typy využití napříč službami, jako je výpočetní výkon, a nejsou omezeny jen na specifické instance nebo služby. To znamená, že pokud se vaše využívání mění (například přecházíte z jedné velikosti VM na jinou), stále můžete těžit ze slev Savings Plan.
  • Optimalizace Nákladů: Savings Plan nabízí snadnější cestu k optimalizaci nákladů, zejména pokud vaše využívání Azure služeb není konzistentní nebo se časem mění.

Azure rezervace podrobně

Rezervace, jak jste si přečetli výše, je předplacení určitého výpočetního výkonu (speciálně vCPU a RAM) pro určitý typ zdroje jako je například virtuálka. Tedy například "D2d v4". Jakmile si tuto virtuálku rezervujeme, tak za ní platíme, i když je vypnutá nebo ji smažeme. Rezervovali jsme si výkon a ten platíme, ať ho využíváme nebo ne. 

Nekombinujte vypínání zdroje s rezervací. Nic neušetříte!

Naštěstí, pokud v námi dané oblasti jako je předplatné nebo skupina zdrojů, virtuálku smažeme a založíme novou úplně stejnou, pak se nám rezervace automaticky přiřadí k novému zdroji. Ale pokud vytvoříme místo "D2d v4" větší virtuálku "D4d v4", pak se nám rezervace nepočítá a my platíme za 2 virtuálky. 

Proto je zapotřebí si přesně rozmyslet, kdy rezervaci opravdu využijeme a kdy ne. Za určtách okolností lze i rezervaci vypovědět, ale jsou tam storno podmínky a pokuty. Pokuta může být až 12 % z celkové částky, kterou rušíte a nesmí to být nad 50.000 EUR. Nad tuto částku už Vám Microsoft nedovolí vůbec jakékoliv storno. 

Pokuta může být až 12 % z celkové částky za předčasné zrušení rezervace.  

Další důležitou věcí je, že rezervace není možná jen na virtuální server. Existuje dalších několik desítek produktu, kde lze uplatnit rezervaci a ušetřit tak nemalé částky. Platí u nich samozřejmě stejné podmínky jako u rezervací virtuálek.  

Výčet produktů, které lze rezervovat

Z obrázku je patrné, že můžeme v projektech s více výpočetními zdroji vytvořit více rezervací, například na Server, App service plan a SQL DB. Někdy se na to pozapomíná a ve firmách je vidět rezervace na servery a už ne na ostatní běžící výpočetní výkon.  

Rezervace lze použít na několik desitek zdrojů v Azure a ne jenom na servery.

Rezervace mohou být na 1 nebo 3 roky a to pro všechny možné zdroje. Jednoleté rezervace jsou optimálním řešením pro krátkodobější projekty, kdežto tříleté rezervace jsou sice nejlevnější, ale zároveň se zavazujete k odběru určitého typu zdroje na další tři roky. Co když mezitím přijde na trh Microsoft s něčím, co se Vám bude více hodit? Je zapotřebí si dobře zanalyzovat, jestli orpavdu tenhle zdroj chci na celé 3 roky a to se stane za rok nebo za dva roky... 

Úsporné plány podrobně

Jak jsme si již popsali výše, tak Úsporné plány se liší od rezervací tím, že jsou to kompletní balíček úspory na výpočetní výkon v rámci celého našeho projektu, přes regiony a předplatné. Sami si volíme objem peněž, které určitě víme, že spotřebujeme na výpočetní výkon a díky tomu získáme slevu až 60 % na výpočetní výkon v rámci rozsahu, který si zvolíme. 

Volíme si celkovou cenu, kterou určitě spotřebujeme na výpočetní výkon v projektu a je nám jedno, jaký je to zdroj.

Máme obrovskou volnost a flexibilitu v tom, jaké zdroje výpočetního výkonu si zvolíme. Můžeme je mazat a vytvářet jiné. Rozhodující je, jaké je naše minimum, které v každém okamžiku spotřebujeme. 

Ukážeme si to na příkladu: 

VMSS má 4 instance jako minimum a 20 jako maximum

V tomto příkladu máme VM scale set, který má v každém okamžiku 4 instance, které běží vždy. Proto můžeme na základě tohoto faktu si spočítat, že cena těchto 4 instancí VM bude cca. 1300 USD. A proto si můžeme založit Azure Úsporný plán, který nastavíme na 1000 USD a s 32 % slevou na 3 roky mi pokryje tyto instance. Pokud se rozhodnu, že změním virtuální servery z jednoho regionu do druhého, nebo změním velikost a třídu virtuálek na jiné, tak mi pořád úsporný plán pokryje do výše 1000 USD veškeré výpočetní zdroje, které tam budu mít. I kdybych VMSS smazal a dal tam například databáze. 

Přesné zdroje, které lze zahrnout, se mohou lišit v závislosti na typu úsporného plánu. Zde je přehled hlavních kategorií zdrojů, které jsou obvykle zahrnuty:

  1. Azure Compute Savings Plans:Virtuální Stroje (VM): Podpora pro různé typy a série VM, včetně obecných účelů, optimalizovaných pro výpočet, paměť, úložiště atd.Azure Kubernetes Service (AKS): Pokrytí nákladů spojených s výpočetními instancemi používanými v AKS.Ostatní Výpočetní Služby: Mohou zahrnovat služby jako Azure Batch, které umožňují správu a škálování velkých výpočetních úloh.
  2. Azure Data Savings Plans (pokud jsou k dispozici):Databázové Služby: Může zahrnovat Azure SQL Database, Azure Database for MySQL, PostgreSQL, a další.Analytické Služby: Například Azure Synapse Analytics nebo Azure Data Lake.

Důležité je poznamenat, že přesná nabídka a dostupnost zdrojů v rámci úsporných plánů se může časem měnit a je závislá na průběžných aktualizacích a rozšířeních služeb Azure. Proto je doporučené pravidelně sledovat aktuální informace přímo od Microsoftu.

Opět jako u rezervací není dobré kombinovat s pravidelným vypínáním zdrojů, ani s jejich dowsizingem mimo špičku. Pokud to tak uděláme, tak potom plaítme za nevyužitou kapacitu stejně jako u rezervací. 

Otázky 

  1. Je pro Vás ve firmě lepší aktuálně rezervace nebo úsporný plán?  
  2. Využíváte rezervace na jiné zdroje než jen na virtuálky?

Svoje názory mi můžete psát dole v komentářích nebo na sockách.

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání