Azure FinOps kurz V: SPOT Instance

Azure FinOps kurz V: SPOT Instance

středa , únor 28, 2024

SPOT instance v Azure jsou úžasným FinOps nástrojem pro nevyužité výpočetní kapacity, které Azure nabízí se slevou, často až do výše 90% oproti standardním cenám. Je to WIN-WIN strategie. Vy máte téměř zdarma výpočetní výkon a MIcrosoft má odběratele na aktuálně nevyužitý výkon.

Detailnější Pohled na Azure SPOT Instance

Azure SPOT instance, jak jsem již zmínil, poskytují významnou příležitost pro úspory nákladů ve správě cloudových prostředků. Tento článek poskytne hlubší pohled na to, jak SPOT instance fungují a jak je můžete využít k optimalizaci vašich cloudových služeb.

Technické Aspekty SPOT Instancí

SPOT instance využívají nevyužitou kapacitu v Azure datacentrech. Tyto instance jsou alokovány s tím, že mohou být kdykoli smazány či vypnuty. Azure posílá oznámení 30 sekund před smazáním či vypnutím instance, což umožňuje vašim aplikacím a službám náležitě reagovat.

Azure posílá oznámení 30 sekund před smazáním či vypnutím instance!

Cenová Flexibilita a Nastavení

Jedním z klíčových aspektů SPOT instancí je jejich cenová flexibilita. Uživatelé mohou nastavit maximální cenu, kterou jsou ochotni platit za instanci, což jim dává kontrolu nad náklady. Pokud tržní cena přesáhne tuto maximální cenu, instance bude přerušena.

Při zakládání virtuálky na tabu "Basics" zaklikněte políčko "Run with Azure SPOT discount" a vyberte si jakou variantu chcete. 

"Run with Azure SPOT discount" na tabu "Basics"

Jestliže si vyberete "eviction type" Capacity only, pak vězte, že budete mít tu nejnižší možnou slevu, které se může pohybovat až o 90 % dolů, ale na druhou stranu máte největší riziko vymazání. 

Osobně doporučuji "Price or Capacity" kde si sami zvolíte na základě minulých cen a budoucí predikce, kolik chcete platit za virtuálku. Čímž se Vám sníží riziko smazání či vypnutí virtuálky. 

Set maximum price for Azure Spot

Na tomot obrázku nahoře můžete vidět, jak se cena virtuálky DS1_v2 pohybovala v posledních 3 měsících v regionu West Europe, Germany West Central a UK South. Z těchto grafů je patrné, že cena za poslední 3 měsíce neklesla pod 0,01780 USD za hodinu a když zvolíme cenu 0,02 USD za hodinu, tak je velmi malá pravděpodobnost vymazání. Pro porovnání stejná virtuálka stojí běžně 0,11 USD za hodinu. Což je 85 % sleva! Další věc je eviction rate. V některých regionech je větší a někde menší. V menších regionech, jako je Germany West Central, je větší nevyužitá kapacita a tudíž nižší cena a zároveň menší šance, že Vám vymažou Vaši virtuálku. 

DS1_v2 stojí běžně 0,11 USD, SPOT stojí 0,02 USD, sleva je 85 %! 

FinOps úspory

Předpokládejme, že mám aplikaci běžící na 10 virtuálních strojích (VMs) 24 hodin denně po dobu jednoho měsíce. Při použití standardních instancí by mě to stálo přibližně 1000 USD. Při přechodu na SPOT instance s průměrnou slevou 70% by se náklady snížily na 300 USD, což představuje úsporu 700 USD měsíčně, nebo 8400 USD ročně.

Jaké jsou příklady použití?

  1. Batch Processing: SPOT instance jsou ideální pro dávkové zpracování dat, kde není nutná stálá dostupnost. Příkladem může být analýza velkých datových sad mimo pracovní dobu.
  2. Vývoj a testování: Pro vývojářské a testovací prostředí, kde není požadována 24/7 dostupnost, mohou SPOT instance poskytnout významné úspory.
  3. Stateless aplikace: Aplikace, které neuchovávají stav uživatele nebo session data, mohou být snadno přesunuty mezi instancemi bez ztráty kontextu.
  4. VMSS Flex Spot mix: Set virtuálek použivaných pro běž náročných aplikací, kde se automaticky škáluje dle potřeb a vytížení zdrojů. Může zde být mix SPOT instancí pro úsporu a běžných instancí pro stabilitu. 
  5. Vědecké výpočty: Pro výzkumné projekty, které vyžadují významnou výpočetní kapacitu, ale nejsou časově kritické, mohou být SPOT instance ideální volbou.
  6. Machine Learning a AI training: Trénování modelů AI může vyžadovat značné výpočetní zdroje, ale často může být prováděno asynchronně. SPOT instance nabízí cenově efektivní způsob, jak toho dosáhnout.

Rizika a praxe

Přestože jsou úspory lákavé, je třeba brát v úvahu rizika. SPOT instance mohou být kdykoli smazány či vypnuty, a proto je důležité implementovat strategie pro zachování resilience, jako je automatizované škálování a rychlé obnovení.

Závěrečné otázky

  1. Jaké typy workloadů ve vaší organizaci by mohly efektivně využívat SPOT instance?
  2. Jaké strategie plánujete zavést, aby bylo možné rychle reagovat na smazání nebo vypnutí instancí?

  Svoje názory mi můžete psát dole v komentářích nebo na sockách.  

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání