Azure policy

Azure policy

středa , květen 17, 2023

Co jsou to Azure politiky, jak nám mohou pomoci a ušetřit peníze za cloudové služby? Dále si definujeme co jsou to inciativy a jak se používají v praxi.

Azure Policy je nástroj pro správu a kontrolu prostředí Azure, který umožňuje organizacím definovat a uplatňovat zásady (policies) pro své Azure prostředí. Tyto zásady mohou být vytvořeny tak, aby zajišťovaly soulad s předpisy a normami, například s GDPR nebo HIPAA, nebo aby pomohly s optimalizací nákladů a zlepšením výkonu. Azure Policy může být použit pro ověření a správu konfigurace služeb Azure, jako jsou například Azure Resource Manager, Azure Kubernetes Service, Azure SQL Database a další.

Azure Policy definují sadu pravidel, která předepisují, jaké akce jsou povoleny a jaké jsou zakázány v rámci Azure prostředí. Každé pravidlo definuje konkrétní akce, které jsou povoleny nebo zakázány, a způsob, jakým jsou tyto akce implementovány.

Pravidla mohou být aplikována na úrovni Azure Subscription, Resource Group, nebo konkrétních prostředků.

Pravidla umožňují také vytvoření tzv. iniciativ, které jsou souborem pravidel, které definují celkovou zásadu nebo standard, který organizace chce prosazovat v rámci svého Azure prostředí. Tyto iniciativy mohou být použity k automatizovanému ověřování a správě všech Azure prostředků v rámci organizace.

Příklad použití Azure Policy v praxi může být například vytvoření pravidla, které zakáže používání virtuálních strojů s neaktualizovanými zabezpečovacími aktualizacemi. Toto pravidlo může být aplikováno na všechny virtuální stroje v rámci organizace, aby se zajistilo, že všechny virtuální stroje jsou aktuální a zabezpečené.

Dalším příkladem je použití "Allowed Locations", kde můžeme definovat náš nebo nejlevnější region, který chceme, aby uživatelé používali. 

Dále můžeme zakázat vytvoření těch nejdražších možných virtuálek, aby nedošlo k překročení našeho rozpočtu v tomto pravidle "Lab Services should restrict allowed virtual machine SKU sizes"

Další příklad může být vytvoření iniciativy, která definuje standard pro zabezpečení a ověřování identity v rámci organizace. Tato iniciativa může obsahovat několik pravidel, včetně ověřování identity pomocí Azure Active Directory, nároku na použití silného hesla a omezení přístupu k citlivým datům pouze pro oprávněné osoby.

Iniciativa může obsahovat jedno, ale spíše více pravidel, někdy až stovky pravidel.

Azure Policy Initiatives

Azure Policy Initiatives jsou mechanismem pro definování a uplatňování sad pravidel v rámci Azure. Tyto iniciativy umožňují organizacím vytvářet vlastní sady pravidel a zajistit, aby byly dodržovány v rámci jejich cloudové infrastruktury. Iniciativy mohou být použity ke zlepšení bezpečnosti, dodržování standardů a pravidel správy prostředků v Azure.

Iniciativy jsou vytvářeny pomocí JSON souborů, které obsahují sadu pravidel. Tyto sady pravidel mohou být vytvořeny ručně nebo pomocí šablon, které jsou k dispozici v Azure Portal. Iniciativy se skládají ze sad pravidel, které mohou být uplatňovány na různé prostředky v Azure, včetně služeb, skupin prostředků a abonentů.

Použití iniciativ Azure Policy může pomoci organizacím zajistit, že jejich cloudová infrastruktura je správně konfigurována a že jsou dodržovány předepsané postupy a standardy. Některé příklady iniciativ, které mohou být vytvořeny pomocí Azure Policy, zahrnují:

  1. Zapnutí diagnostických protokolů pro všechny služby v Azure
  2. Všechny VM mají nainstalován aktuální antivirový software.
  3. Zakázání firewallu pro všechny SQL server instance.
  4. Jsou používána silná hesla pro všechny uživatele Azure AD.

Použití politik a iniciativ Azure Policy může být pro Vás velmi užitečné, zejména pokud mají rozsáhlou infrastrukturu v Azure. Tímto způsobem můžete snadno dodržovat bezpečnostní standardy, dodržovat compliance a zlepšit řízení své infrastruktury.

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání