Azure rezervace vs. úsporný plán?

Azure rezervace vs. úsporný plán?

úterý , březen 14, 2023

Azure rezervace a úsporný plán (rezervations vs. savings plan) jsou oba nástroje, které mohou pomoci snížit náklady na služby v Azure. Nicméně, mají každý trochu jiný účel a hodí se na něco jiného.

Co mají obě možnosti společného je, že šetří peníze zákazníka výměnou za věrnost v budoucích měsících. Musíte se samozřejmě upsat ďáblovi (Mirosoftu), že budete po určitou dobu čerpat jeho produkty a hodný Azure Vám poskytne někdy menší někdy větší slevu. Pokaždé ale stojí za to. 

Azure rezervace

Azure rezervace umožňuje koupit dopředu určitý objem výpočetních kapacit, jako jsou virtuálky, SQL databáze nebo uložit data, na určité období (1, 3 nebo 5 let). Tímto způsobem získáváte slevu až 72 % na náklady za dané služby, ale zároveň jste vázání na daný typ a velikost služeb v daném regionu. 

Rezervací zdrojů ušetříte až 72 % nákladů!

Pro příklad můžeme uvést firmu "ABA", která má v regionu North Europe jednu virtuálku "D32d v5" (32vCPU, 128 GB RAM), kterou hodlají používat v příštích 3 letech, neplánují nic měnit, asi stěhovat virtuálku do jiného regionu. Pak je pro ně vhodná rezervace, kde místo 2.628 USD budou platit jen 1.664 USD. Což je úspora 37 % každý měsíc. Pakliže během období rezervace virtuálku smažete, platíte 1.664 USD dále. Pakliže virtuálku změníte třeba na "E32-16as v4", pak je to jiná serie a platíte 1.664 USD za rezervaci (ať využíváte či nikoliv) a k tomu 2.709 USD za novou virtuálku.

Platí, že rezervace je jen na danou virtualku (serii) a daný region.

Pokud změníte požadavky během období rezervace, může dojít k nevyužití rezervace a ztrátě finančních prostředků. Ale do částky 50.000 USD za rezervace na jednem zákaznický účet zatím Microsoft nic nevymáhá a zrušení rezervace je zdarma.

Zrušení rezervace je ZATÍM zdarma!

Azure mechanismus počítání rezervací je jednoduchý:

Do faktury se počítá každá hodina. Každou hodinu se Azure dotáže, zda se rezervace může započítat do nějaké rozběhnuté virtuálky. Pakliže svými parametry (serie, typ, region) odpovídá a je zapnutá, načte cenu k dané virtuálce a na další hodinu zase usne. Pakliže nevidí virtuálku, ke které by danou rezervaci připočítal, tak cenu rezervace přičte do faktury a k tomu standardní ceny všeho ostatního. A tak to dělá dokud existuje platná rezervace na účtu zákazníka. 

Azure úsporný plán

Na druhé straně úsporný plán umožňuje zákazníkům získat slevu na služby Azure bez toho, aby se vázali na konkrétní služby, serie nebo region. Místo toho mohou zákazníci použít úsporný plán na všechny služby v Azure, které spadají do určité kategorie (například virtuální stroje, SQL databáze atd.) a získají slevu v závislosti na výši svého výdaje. Úsporný plán lze také snadno upravovat, takže zákazníci mohou změnit své požadavky, pokud se jejich potřeby změní.

Z čehož plyne, že úsporný plán je flexibilní, je na celou možnou útratu na celý učet a je jedno, co máte za výpočetní výkon. Poskytuje slevu na měsíční útratu a je jedno za co. Ideální pro ty zákazníky, kteří mají pravidelnou měsíční útratu a nechtějí se vázat na konkrétní zdroje. 

Pravidelná minimální měsíční útrata je ideální!

Pro příklad můžu uvést firmu "ABA2", která měsíčně utrácí za Azure 1000 USD za různé služby, zakládá a ruší virtuálky, testuje a často mění region, ale svojí spotřebou zůstává okolo 1000 USD a přeje si mít flexibilitu a ušetřit na měsíční fakturaci od Microsoftu. 

Ideálním řešením je si založit úsporný plán. V Azure jednoduchá věc. Máme několik možností navázání na zdroje:

  1. Na celý zákaznický účet - doporučeno pro malé firmy s jedním předplatným. 
  2. Jen pro jedno předplatné - pokud chcete účetně oddělit projekt a zvlášť financovat. 
  3. Specifická skupina zdrojů - velmi detailní a omezená působnost úsporného plánu. Pokud přesuneme zdroje do jiné skupiny, pak se nám nepočítá sleva na tyto přesunuté zdroje.
  4. Management group - pro více předplatných najednou. 

Záleží na Vašich potřebách. Doporučuji co největší rozsah, aby sleva měla co největší účinnost. 

V našem příkladu můžeme zvolit částku 700 USD úsporného plánu měsíčně na 3 roky a od dalšího měsíce bude naše faktura o 300 USD nižší!

Zadáme měsíční částku, ke které se zavážeme, že budeme platit. Nakonec si vybereme 1 nebo 3 roky a potvrdíme. Závazek bude platit na celý 1 či 3 roky.

Opět zde funguje mechanismus hodinových sazeb. Každou hodinu se úsporný plán probudí, podívá se na svůj rozsah působnosti a kolik má rozpočet, vidí útratu 4 USD v rámci své působnosti, započítá 3 USD místo 4 USD a jde zase spát. Pokud nic neuvidí, pak započítá 3 USD, k tomu 4 USD v jiném předplatném plus ostatní standardní poplatky a jde spát. 

Sleva se pohybuje od 13 % do 32 %!

Úsporné plány se nevztahují na operační systém, software, úložiště nebo poplatky za síť.

Sami už asi tušíte, proč je zde sleva mnohem menší, než u rezervace. Je zde větší flexibilita, úspora platí na téměř vše co máte v portfoliu a proto Microsoft těžko odhadne, co přesně budete využívat a podle toho nakoupit hardware dopředu. Ví jen, že budete platit určitou částku, ale neví přesne za co. 

Shrnutí

Jak můžete vidět, tak je to vždy něco za něco. U rezervací, pokud víte, že chcete přesný tip zdroje a jeho serii, pak Vám dává Microsoft obrovské slevy, protože nakoupí hardware a ten Vám pronajímá dlouho dopředu a má jistotu odběru. A Vy máte jistotu dobré ceny, stability a výkonu. Na druhou stranu úsporné plány jsou flexibilní, zahrnují celé portfolio produktů dohromady, ale sleva je nižší. Je zapotřebí vědět co přesně potřebujete a co je pro nás nejvhodnější. Určitě se dá kombinovat rezervace s úsporným plánem. Pro bližší info mě můžete kontaktovat zde

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání