Azure Role-Based Access Control (RBAC)

Azure Role-Based Access Control (RBAC)

pátek , květen 12, 2023

Role a oprávnění v Azure jsou nedílnou součástí zabezpečení a ovládání veškerých cloudových zdrojů. Je zapotřebí je pečlivě nastavit, snížit riziko hacknutí účtu a odcizení identity.

Azure Role-Based Access Control (RBAC) je služba v cloudové platformě Microsoft Azure, která umožňuje přiřazovat uživatelům a skupinám různá oprávnění k prostředkům v Azure. Tím se zajišťuje bezpečný přístup k cloudovým prostředkům a minimalizuje se riziko neoprávněného přístupu.

RBAC v Azure umožňuje přiřazovat oprávnění na úrovni následujících zdrojů:

Management Groups

Subscriptions

Resource Groups

Resources

Hierarchie Azure governance

Ideální je u přidělování oprávnění postupovat od samotných zdrojů výš. Určitě nechceme dávat oprávnění na celou management group uživateli, který potřebuje mít přistup jen do databáze.

Jaké otázky si položit před vytvořením role?

  1. K jakým zdrojům potřebuje mít uživatel přístup?
  2. K jakým projektům či celému oddělení?
  3. Co vše s nimi bude dělat?
  4. Na jak dlouhou dobu potřebuje oprávnění?

Je zapotřebí dodržovat dva základní zákony oprávnění a rolí v Azure:

Uživatel má mít co nejnižší oprávnění jen pro vykonávání jeho práce.
Uživatel s vyšším oprávněním (Globální Admin) má mít časově omezenou dobu vyššího oprávnění pomocí PIM.

Nejčastěji používané role v Azure RBAC

Owner

Role Owner umožňuje uživatelům nebo skupinám provádět veškeré operace s prostředky Azure, včetně přidávání a odebírání uživatelů a skupin z rolí.

Contributor

Role Contributor umožňuje uživatelům nebo skupinám provádět veškeré operace s prostředky Azure s výjimkou přidávání a odebírání uživatelů a skupin z rolí.

Reader

Role Reader umožňuje uživatelům nebo skupinám zobrazit prostředky Azure, ale nepovoluje jim provádět žádné operace.

Ostatní používané role v Azure RBAC

Kromě základních rolí může být v Azure RBAC přiřazena i řada dalších rolí, které jsou specifické pro různé typy zdrojů. Následující seznam ukazuje některé z nejčastěji používaných rolí v Azure RBAC a jejich popis:

User Access Administrator

Role User Access Administrator umožňuje uživatelům nebo skupinám spravovat přístupová oprávnění pro ostatní uživatele a skupiny.

Security Administrator

Role Security Administrator umožňuje uživatelům nebo skupinám spravovat zabezpečení Azure, včetně nastavení firemních zásad zabezpečení a monitorování bezpečnostních událostí.

Network Contributor

Role Network Contributor umožňuje uživatelům nebo skupinám provádět operace sítě Azure, jako je například vytváření a konfigurace virtuálních sítí a síťových rozhraní.

Virtual Machine Contributor

Role Virtual Machine Contributor umožňuje uživatelům nebo skupinám provádět operace s virtuálními stroji Azure, jako je například vytváření a konfigurace virtuálních strojů a jejich řízení.

Storage Account Contributor

Role Storage Account Contributor umožňuje uživatelům nebo skupinám provádět operace s úložišti Azure, jako je například vytváření a konfigurace úložišť a řízení dat.

RBAC role jsou globální pro všechny regiony.

Všechny tyto role jsou konfigurovatelné v Azure portalu a mohou být přiděleny uživatelům a skupinám pro omezení nebo rozšíření přístupových práv k Azure službám a prostředkům.

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání