Azure Stack on-premise

Azure Stack on-premise

úterý , listopad 7, 2023

Cloudové technologie se v posledních letech staly základním prvkem moderního IT prostředí. Většina organizací si uvědomuje výhody i nevýhody, jako je ochrana dat a soukromí. Hybridní cloudové řešení, které kombinuje on-premise infrastrukturu s veřejným cloudem, se stává stále důležitější volbou pro mnoho firem. Jedním z klíčových nástrojů v tomto prostoru je Azure Stack.

Existuje několik druhů Azure Stack, které mohou běžet ve Vašem vlastním prostředí. 

Azure Stack Hub (dříve Azure Stack)

Tato verze Azure Stacku byla původním produktem od Microsoftu a je určena pro nasazení na on-premises infrastruktuře. Je postavena na stejném jádře jako veřejný Azure, což zajišťuje konzistenci s veřejným cloudem. Azure Stack Hub podporuje mnoho služeb a funkcionality dostupných v Azure, což umožňuje nasadit a provozovat širokou škálu aplikací a scénářů na lokální infrastruktuře.

Dodává se jako appliance s kompletním HW a SW a Vy ho jen zapojíte do elektřiny a do sítě a můžete provozovat svůj vlastní cloud doma se všemi výhodami zabezpečení a ochrany dat. 

Tvoří ho 4-16 nodů, které běží s určitým počtem vCPU, RAM a úložiště a na nich pomocí virtualizace můžeme ve vlastním prostředí provozovat Azure služby. 

Azure Stack HUB má vlastní portál, powershell a CLI.

Každý Azure Stack je izolovaný od ostatních instancí. Nevidí na sebe a ani spolu nemohou komunikovat. S velkým Azurem není Váš Azure Stack HUB vůbec spojený a tudíž jsme zodpovědní za instalaci veškerých aktualizací. 

Náš vlastní Azure Stack HUB je propojený s velkým Azure hned po prvním zapojení, kde získá registraci a svoje předplatné v Azure cloudu. Model placení je buď PAYG (Pay-as-you-go) nebo dle počtu jader (per core) a tento model per core Vám umožňuje provozovat Azure Stack HUB bez připojení na Azure cloud. 

Model PER-CORE nám umožňuje provozovat Azure Stack OFFLINE!

Azure Stack HCI

Azure Stack HCI je specializovaná verze Azure Stacku navržená pro hyperkonvergovanou infrastrukturu (HCI). Tato platforma umožňuje organizacím implementovat virtualizované servery a úložiště ve svém datovém centru, což zahrnuje funkce jako hyper-V, software-defined storage a software-defined networking. Azure Stack HCI se zaměřuje na provozování virtualizovaných aplikací a nabízí snadnou správu a škálovatelnost.

V praxi to vypadá tak, že si stáhnete SW s Win Server s Hyper-V virtualizací a nainstalujete na vlastní HW v data centru. Balíček obsahuje tyto další funkcionality:

Software-Defined Storage (SDS): Jedním z klíčových prvků Azure Stack HCI je software-defined storage. Tato technologie umožňuje vytvářet a spravovat úložiště pomocí softwarových vrstev, což snižuje náklady a zjednodušuje správu. V Azure Stack HCI je běžně používán Storage Spaces Direct (S2D), což je technologie pro vytváření sdíleného úložiště na více serverech.

Software-Defined Networking (SDN): Dalším důležitým prvkem je software-defined networking. Tato technologie umožňuje konfigurovat a spravovat síťové služby prostřednictvím softwarových abstrakcí, což zvyšuje flexibilitu a umožňuje Vám rychle reagovat na změny v síťových požadavcích.

Azure Stack HCI je integrovaný s veřejným cloudem Azure. To umožňuje organizacím využívat Azure služby, jako je Azure Site Recovery pro zálohování a obnovu, a Azure Monitor pro sledování a diagnostiku. Díky této integraci můžete provozovat hybridní cloudové scénáře a snadno migrovat své aplikace a data mezi on-premises a veřejným cloudem.

Azure Stack HCI je integrovaný s veřejným cloudem Azure.

Jelikož je Azure Stack HCI spojený s Azure, tak nemůže být provozovaný offline a je placený per-core modelem. Prvních 30 dní je zdarma, poté pouze placená verze. 

Azure Stack Edge (dříve Azure Data Box Edge)

Tato varianta Azure Stacku je určena pro edge computing scénáře. Edge computing umožňuje zpracování dat a provozování aplikací blízko místa, kde data vznikají, což je užitečné pro scénáře s nízkou latencí. Azure Stack Edge je integrovaným hardwarovým zařízením, které může být umístěno na okraji sítě a umožňuje provozovat Azure služby na těchto místech.

Azure Stack Edge je fyzické zařízení, které obsahuje výpočetní zdroje, úložiště a síťové rozhraní. Toto zařízení může být instalováno na místě, kde jsou data generována, například ve výrobním závodě, na staveništi nebo v podobných scénářích.

Azure Stack Edge Compute: Tato část zařízení poskytuje výpočetní zdroje, včetně procesoru a paměti jako jsou virtuální stroje a kontejnery. 

Azure Stack Edge Storage: Úložiště pro ukládání dat. Může být použita pro zálohování a ukládání dat na okraji sítě, což pomáhá snížit latenci a zvyšovat rychlost přístupu k datům.

Azure Stack Edge Network: Síťové rozhraní, které poskytuje komunikaci s dalšími zařízeními v síti, včetně cloudového Azure. Sdílí data a výpočetní zdroje s cloudem a provádí analýzu dat v reálném čase.

Fyzické zařízení Azure Stack Edge obsahuje Compute, Storage a Network.

Azure Stack Edge je plně integrován s cloudovým Azure. To znamená, že můžete využívat Azure služby a nástroje, jako je Azure IoT Hub, Azure Machine Learning a Azure Functions, pro zpracování dat a vytváření aplikací na okraji sítě.

Azure Stack Edge je vždy připojený do Azure cloudu

Závěr

Azure Stack je klíčovým prvkem vývoje v oblasti hybridních cloudových řešení. Poskytuje Vám možnost využívat výhody veřejného cloudu a zároveň udržovat kontrolu nad svými daty a provozem. S konzistencí s Azure a širokou škálou scénářů použití se Azure Stack stává důležitým nástrojem pro modernizaci IT infrastruktury a dosažení konkurenčního náskoku. Pokud se rozhodnete pro implementaci Azure Stack ve vaší organizaci, je důležité provést důkladnou analýzu a plánování, abyste dosáhli co nejlepších výsledků a optimalizovali náklady. S tímto nástrojem na dosah ruky můžete připravit vaši organizaci na digitální budoucnost a efektivně řídit její IT infrastrukturu.

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání