Azure Storage account Lifecycle Management

Azure Storage account Lifecycle Management

pátek , červen 9, 2023

Azure Storage account Lifecycle Management je klíčovou součástí služeb poskytovaných Microsoft Azure. Tato funkce umožňuje správu životního cyklu dat v Azure, dále mohou firmy získat významné výhody a efektivněji spravovat svá data v cloudu.

Lifecycle Management poskytuje několik klíčových výhod. Jednou z nich je možnost automatizace správy dat v rámci jejich životního cyklu. Organizace mohou definovat pravidla a politiky, které určují, jak se mají data chovat v průběhu času. Například je možné nastavit automatické přesunutí starých a méně často používaných dat na levnější úložiště nebo jejich odstranění. Tímto způsobem se snižují náklady na úložiště a optimalizuje se celková správa dat.

Další výhodou je možnost zabezpečení dat a dodržování předpisů. Můžete nastavit pravidla pro klasifikaci a šifrování dat a zajišťovat jejich soulad s předpisy a regulacemi. Například je možné automaticky uplatnit šifrování na určité typy dat nebo data s určitým stupněm citlivosti. To zvyšuje bezpečnost dat a snižuje riziko úniku nebo zneužití.

Lifecycle Management také umožňuje optimalizaci výkonu a dostupnosti dat. Firmy mohou nastavit pravidla pro replikaci dat a jejich distribuci v různých geografických oblastech. To zajišťuje vysokou dostupnost dat a minimalizuje výpadek služby. Navíc je možné provést automatické zálohování dat a obnovu v případě potřeby, což zvyšuje obecnou odolnost dat a minimalizuje ztrátu dat v případě havárie.

Jak si založit Lifecycle management?

V Azure portále si založíme vlastní storage account a v něm si vytvoříme container a nahrajeme data, abychom měli s čím pracovat. 

Mám storage account "karlostest1"
V kontejneru "test" mám tři soubory

Nyní se mohu vrátit zpět do "Storage account" a v levém menu v sekci "Data management" si najdu "Lifecycle management".

Klikneme na "Lifecycle management" a dáme +Add Rule

Po otevření stránky přidáme nové pravidlo kliknutím na "+Add Rule" a zde na úvodní stránce v tabu Details nejdříve napíšeme jméno pravidla a poté máme možnost aplikace pravidla na celý blob storage nebo jen na určitou část. Dále zaškrtneme jaký typ a podtyp blobů nám nejvíce vyhovuje a přepneme na další tab. 

Pokud zaškrtneme "Limit blobs with filters", pamatujme, že struktura blobů je rovná, žádné složky tam neexistují, i když se to tak tváří v portálu. 

Details tab u pravidla

V důležitém tabu "Base blobs" nastavujeme co se má se soubory stát. Můžeme nastavit pravidla přesunu nepoužívaných souborů z jednotlivých úrovní na jiné úrovně. Z HOT na COOL a na ARCHIVE. Nebo můžeme po nějakém čase tyto soubory úplně vymazat a tak ušetřit nemalé peníze.

Já si vybral přesunutí souboru po 30 dnech od jeho poslední modifikace do COOL úrovně, kde platím méně za uskladnění, ale více za operaci se souborem. A dále po 60 dnech od nečinnosti, aby se soubor smazal. 

Pozor na poplatky za předčasné přesunutí souboru z COOL, COLD nebo ARCHIVE úrovně!
Pravidlo pro přesunutí a smazání souboru

Pokud zaškrtneme "Limit blobs with filters", pak nastavení je následující:

Pakliže se náš kontejner jmenuje test, pak napíšu do filtru "test" a vím, že toto pravidlo se bude týkat jen a pouze všech souborů v kontejneru test. Soubory v "test" kontejneru se jmenují například "test/karel kotyza.pdf"

Filter nastavený na kontejner "test"

Nyní máme nastavený lifecycle management na storage account a víme, že nám nikdy nebude zbytečně nabobtnávat úložiště a nebude tam velké množství nepoužívaných souborů, za které se samozřejmě platí a nebude tak exponenciálně růst naše faktura z Azure. 

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání