Ceny v Azure regionech a jak na nich ušetřit

Ceny v Azure regionech a jak na nich ušetřit

středa , duben 19, 2023

Proč jsou ceny v jednotlivých regionech za ty samé služby rozdílné někdy až o desítky procent? Jak ušetřit a vydělat na tom, že si pronajmu ten nejlevnější výpočetní výkon? Tyto otázky se Vám pokusím vysvětlit a názorně ukázat, že Azure nemusí být vůbec drahý, pokud víte, jak na to.

Azure je jeden z největších cloudových poskytovatelů na světě a nabízí své služby v mnoha regionech po celém světě. Jeden z důvodů, proč má Azure v různých regionech různé ceny za výpočetní výkon, spočívá v různých nákladech na infrastrukturu a provoz v těchto regionech.

V roce 2023 Azure nabízí své služby v 63 regionech, z nichž každý má různé náklady na elektřinu, klimatizaci, telekomunikační služby a mnoho dalšího. V závislosti na těchto faktorech se náklady na infrastrukturu v každém regionu mohou výrazně lišit. Ale proč by se to mělo promítat do Vaší faktury?

Dalším důvodem, proč může být cena za výpočetní výkon v různých regionech odlišná, je konkurence. V regionech, kde existuje více cloudových poskytovatelů, se může výpočetní výkon stát konkurenčním bojem. To může vést ke snížení cen v tomto regionu, aby se poskytovatelé mohli přizpůsobit konkurenci. Ideální je mít svůj virtuální výkon tam, kde je velká konkurence a proto nízká cena.

Důležitým faktorem při stanovení cen za výpočetní výkon je také místní daňová politika. Každá země a každý region má své vlastní daňové předpisy, které mohou mít vliv na to, kolik poskytovatelé platí za daně. Tyto rozdíly se mohou projevit v cenách, které poskytovatelé musí účtovat za své služby. 

Pro zákazníky může být cena za výpočetní výkon v různých regionech důležitým faktorem při rozhodování o tom, kde nasadit své aplikace a služby. Pokud zákazník potřebuje nasadit aplikaci v určitém regionu, musí být nutné přizpůsobit se cenám v tomto regionu. Ale pokud nemusí, pak je zde úžasná možnost platit jen a pouze ten nejlevnější region a ušetřit na tom desítky procent.

V následujících řádcích si názorně ukážeme, jaké mohou být ceny v jednotlivých regionech, a jak odlišné mohou být ceny dokonce ve dvou datcentrech jedné země!

Azure Kalkulátor

Úžasným pomocníkem je v tuto chvíli Azure kalkulátor zde. Je asi jedno jaký si zvolíte virtuální stroj, já si pro příklad zvolil "D8 v5" s 8 vCPU a 32 GB RAM a bez úložiště. Je až s podivem jak rozdílné jsou ceny za stejnou službu v různých regionech a dokonce ve stejné zemi. 

Pro naši zvolenou virtuálku je ze všech 63 regionů nejlevnější East US:

Nejlevnější region pro D sérii East US

Tento region nebude nejlevnější proto, že mají nejnižší náklady na pracovní sílu nebo za elektřinu, nebo nízké daně, ale protože je tam velká konkurence ostatních poskytovatelů cloudu.

Měsíční cena v East US za "D8 v5" je 548.96 USD

Naopak na druhou stranu nejdražší region pro "D8 v5" je překvapivě Southeast Brazil. Poměrně nový region, kde nebude velká konkurence, budou tam velké daně a vysoké náklady za elektřinu, chlazení atd.

Nejdražší region na D sérii Southeast Brazil
Měsíční cena v Southeast Brazil za "D8 v5" je 849.72 USD

Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším regionem pro tu samou virtuálku je téměr 300 USD měsíčně, což dělá celých 35 % slevu.

Téměř celá D serie je v East US nejlevnější!

Evropské Azure regiony

Pokud máte pocit, že East US je moc daleko, pak i v naší Evropě jsou rozdíly větší, než bychom si asi přáli. 

Nejlevnější region pro virtuálku "D8 v5" je ve Švédsku:

Centrální Švédsko je nejlevnější v Evropě pro "D8 v5"

Cena za "D8 v5" ve Švédsku je 566.48 USD, což se moc neliší od East US a určitě bude lepší spojení a latence. 

Měsíční cena za "D8 v5" ve Švédsku je 566.48 USD

Naopak nejdražší region v Evropě je kupodivu West Norway region:

Západní Norsko je nejdražší pro naší virtuálku v Evropě

Ve West Norway zaplatíme za tu samou virtuálku 748.98 USD, což je nejvíce v Evropských regionech a datacentrech. Zřejmě zde bude hrát opět cena prcovní síly, energie, daně a konkurence. 

Měsíční cena za "D8 v5" v Norsku je 748.98 USD

Také rozdíly v Evropě jsou vysoké. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším je 182 USD, což dělá téměř 25 % slevu jen výběrem regionu. A to mluvíme jen a pouze o jednom virtuálním stroji.

Regionální rozdíly v jedné zemi

Asi se to nezdá úplně logické, ale dokonce i v jedné zemi, v jednom regionu, u dvou různých datacenter jsou rozdíly v ceně za ten samý produkt. Nemusíme ani chodit daleko a zvolíme si Norsko. Zde jsou dva párové regiony a to East a West Norway. 

Norway West je cena 748.98 USD
Norway East je cena 638.02 USD

Rozdíl mezi nimi je 110 USD měsíčně, což dělá 15 %. Pokud potřebujeme mít výpočetní výkon kvůli latenci a dostupnosti co nejblíže svým zákazníkům, pak i v dané zemi není jedno, kam umístíme své virtuální stroje, pokud se budeme ohlížet po ceně.

15 % rozdíl v ceně mezi East a West Norway

Celé to shrnuje následující graf, který nám ukazuje, kolik stojí "D8 v5" v jednotlivých regionech světa:

Cena "D8 v5" v jednotlivých regionech po celém světě

Pokud jste ve fázi, že hledáte co nejlevnější region pro svůj virtuální výkon, pak doporučuji:

  1. Jít na https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/calculator/ kde si naklikám, co přesne chci. 
  2. Pohraju si s regiony v závislosti na tom, jakou mohu mít latenci a dostupnost. 
  3. Zvolím si pro mě ten nejlevnější region.
  4. Ideální mít na jeden projekt jeden region, protože se platí za data přenesená mezi regiony.
  5. Další výpočetní výkon přidávám do stejného regionu jako mám virtuálky. 

Na závěr je zapotřebí dodat, že by jste měli pečlivě zvážit, jaký region zvolit, kdo jsou Vaší zákazníci a co je pro ně nejlepší. Na druhou stranu jsme v globálním světě a nemusíme platit na faktuře ty nejvyšší daně na světě jen proto, že máme více zákazníků v Brazílii nebo v Japonsku. Jde to udělat chytře a Azure nám poskytuje globální síť, kde můžeme využívat to nejlepší a nejlevnější z regionů celého světa.

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání