Co je Azure VMSS?

Co je Azure VMSS?

středa , duben 5, 2023

Podíváme se podrobněji na to, co je to škálování virtuálních strojů v Azure, jak Vám to může pomoci v podnikání a jak ušetřit a neplýtvat zdroji díky VMSS.

Virtual Machine Scale Set (VMSS) je služba poskytovaná Microsoft Azure, která umožňuje horizontální škálování virtuálních strojů (VMs). 

Základem VMSS je vždy jeden virtuální stroj v Azure, který si sami zvolíme (VM). Tento virtuální stroj lze použít k vytvoření jednoho nebo více stejných virtuálek. Výhoda tohoto přístupu je, že umožňuje rychlé a snadné škálování aplikace, protože nové instance VMs mohou být rychle vytvořeny podle potřeby.

Škálování VMSS je řízeno prostřednictvím metriky, která umožňuje automatické škálování podle zátěže aplikace. Tyto metriky mohou být například využití CPU, paměť, disková aktivita nebo síťový provoz. Jakmile jsou tyto metriky překročeny, VMSS se automaticky škálují, aby zajistily dostatečnou kapacitu pro aplikaci.

Jednou z klíčových výhod VMSS je jeho schopnost rychle reagovat na zátěž aplikace.

Když je zátěž vysoká, VMSS automaticky vytvoří novou virtuálku.
Když se zátěž sníží, VMSS automaticky vymažou dané virtuálky a sníží náklady na provoz.

VMSS také umožňuje použití různých typů virtuálních strojů v závislosti na potřebách aplikace. To umožňuje optimalizovat náklady a výkon pro danou aplikaci. Další výhodou VMSS je jeho schopnost poskytovat vysokou dostupnost. VMSS lze použít k vytvoření několika virtuálek v různých oblastech, což zajišťuje, že aplikace bude k dispozici i v případě výpadku jedné z oblastí.

VMSS lze použít k vytvoření několika virtuálek v různých oblastech.

Pro Váš business je nejdůležitější metrika, ke které se nejlépe vztahuje Vaše apliakce či projekt. Je to zátěž na CPU? Nebo pameť kvůli databázím? Může to být klidně propustnost disků nebo sítě. Poté už stačí jen nastavit pravidlo škálování (scale rule) podle Vaší metriky a žádná zátěž nazastaví Vaší aplikaci ani ji neudělá nedostupnou. 

Obrovská výhoda je vysoka dostupnost aplikace, kdy jednotlivé virtuální stroje mohou být rozloženy napříč geografickými oblastmi. To umožňuje minimaložovat výpadky služby, které by mohly nastat v případě, že jeden virtuální stroj selže. V praxi je VMSS ideální pro vykrytí náhlých či plánovaných špiček v provozu aplikace. Například školení během dne od 9 do 5, pak bez provozu, stránky olympiády jednou za 4 roky na 3 tydny, systém objednávek pizzy v pátek večer do místní restaurace atd. 

Obrovské peníze šetříme ne při plném provozu, ale potom, když špička opadne. Virtuální stroje se vymažou, zůstane jeden až dva základní, které platíme. Flexibilita je to, co nám přínáší úsporu. 

VMSS je flexibilní nástroj, který nám pomáhá vykrývat špičky provozu, ať už plánované nebo neplánované. Jsme schopni s ním pružně, pomocí metrik, reagovat na aktuální situaci, škálovat a tím i šetřit peníze v době, kdy je malá nebo žádná zátěž. V rámci cloudové evoluce je toto další krok kupředu Vy by ste měli využít jeho plný potenciál. 

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání