Co je to cloud?

Co je to cloud?

čtvrtek , březen 23, 2023

Jaká je definice cloudu? Všichni o něm mluví a jen málokdo ví přesně o co se jedná. Musí vůbec cloud splňovat nějaké obecné podmínky? A je to cloud, když kamarádovo aplikace běží na mém serveru?

Podle US National Institute of Standards and Technology (NIST) je definice cloudu následující:

"Cloud computing je model umožňující pohodlný přístup na vyžádání k sdílení souborů, konfigurovatelným výpočetním zdrojům (například sítě, servery, úložiště, aplikace a služby) rychleji než by se tomu dalo očekávat u většiny vnitropodnikových datových center nebo v oblasti IT. Tyto zdroje mohou být snadno poskytovány a uvolňovány s minimální interakcí s poskytovatelem služeb."

Definice je to, ne úplně stravitelná, na první pohled, ale v kostce cloud musí mít těchto 5 základních podmínek:

  1. Přístup na vyžádání
  2. Široký přístup k síti
  3. Sdílení zdrojů
  4. Rychlá elasticita
  5. Měřená služba

Když se podíváme na jednotlivé body podrobněji, tak získáme širší obraz toho, co je to cloud. 

  1. Přístup na vyžádání -  Uživatelé mohou kdykoli a kdekoliv požadovat přístup k výpočetním zdrojům bez nutnosti zapojení poskytovatele služeb. Znamená to, že nemusím nikomu volat, ani nikam chodit a dostanu svoji virtuálku aniž bych někoho obtěžoval. 
  2. Široký přístup k síti - Další základní charakteristikou cloud computingu je široký přístup k síti. Ke cloudovým službám můžete přistupovat přes síť a na přenosných zařízeních, jako jsou mobilní telefony, tablety, notebooky a stolní počítače. Veřejný cloud využívá internet; privátní cloud používá místní síť. Latence a šířka pásma hrají hlavní roli v cloud computingu a širokém přístupu k síti, protože ovlivňují kvalitu služeb.
  3. Sdílení zdrojů - Díky sdružování zdrojů může více zákazníků sdílet fyzické zdroje pomocí modelu s více klienty. Tento model přiřazuje fyzické a virtuální zdroje na základě poptávky. Multi-tenancy umožňuje zákazníkům sdílet stejné aplikace nebo infrastrukturu při zachování soukromí a zabezpečení. I když zákazníci neznají přesné umístění svých zdrojů, mohou být schopni určit umístění na vyšší úrovni jako je země, stát nebo datové centrum. 
  4. Rychlá elasticita - Cloudové služby lze pružně poskytovat, takže zákazníci mohou rychle škálovat na základě poptávky. Možnosti jsou prakticky neomezené. Zákazníci mohou tyto funkce využívat kdykoli a v jakémkoli množství. Mohou také škálovat využití cloudu a kapacity bez dalších smluv nebo poplatků. Díky rychlé elasticitě nebudete muset kupovat počítačový hardware. 
  5. Měřená služba - V cloudových systémech existuje automatická funkce měření spotřeby zdrojů. Můžete například použít měření spotřeby pro úložiště, výpočetní výkon atd. Platba je založena na skutečné spotřebě zákazníkem prostřednictvím modelu pay-for-what-you-use. Sledování, řízení a používání zdrojů vytváří transparentní prostředí pro spotřebitele i poskytovatele služby.

Obecných podmínek, které musí cloud splňovat je hodně. Ve skrze jde o to, aby byl veřejně přístupný, mohl jsem si rezervovat zdroje a navyšovat kapacity podle toho, jaké mám potřeby, dále tam bylo automatické měření spotřeby s platbou jen za to, co opravdu používám a v neposlední řadě cloud také sdílí zdroje s ostatními zákazníky a proto je tak levný oproti vlastnímu on-premise řešení.

Odpověď na úvodní otázku je NE, opravdu není cloud, když kamarádovi provozuji aplikaci na vlastním hardwaru.

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání