Co je to podmíněný přístup?

Co je to podmíněný přístup?

pondělí , květen 8, 2023

V Azure máme velké množství způsobů, jak zabezpečit přístupy a účty proti jakémukoliv zneužití. Jedním z velmi efektivních způsobů hned po MFA je Azure podmíněný přístup (conditional access). Vysvětlíme si co to je a k čemu je to dobré a následně v dalším článku si ukážeme praktickou ukázku zřízení takovho přístupu.

Azure podmíněný přístup (conditional access) je bezpečnostní funkce v cloudu Microsoft Azure, která umožňuje správcům nastavit podmínky pro přístup k aplikacím a službám v Azure. Tato funkce umožňuje různým uživatelům přistupovat k datům a aplikacím v Azure na základě určitých podmínek, jako je umístění, typ zařízení, přihlašovací údaje a další faktory.

Azure podmíněný přístup může být použit k ochraně firemních dat a citlivých informací, když se přistupuje z různých zařízení a umístění. To může pomoci minimalizovat riziko úniku dat a zabezpečit informace, které mohou být citlivé nebo důvěrné.

Při nastavení podmíněného přístupu mohou správci nastavit různé podmínky pro uživatele. Například mohou vyžadovat, aby uživatelé používali silná hesla, měli aktualizovaný operační systém a antivirový software, a aby se přihlašovali z určitých zařízení, jako jsou například jen firemní zařízení. Pokud uživatelé nesplňují určité podmínky, mohou být automaticky vyloučeni z přístupu k aplikacím a službám v Azure.

Podmíněný přístup může také pomoci minimalizovat riziko útoků na účty pomocí pokročilých technik, jako je phishing. Když se uživatel pokusí přihlásit na svůj účet z neznámého zařízení nebo z neobvyklého umístění, může být vyžadována další ověřovací metoda, jako například dvoufázové ověřování MFA. To může pomoci minimalizovat riziko kompromitace účtu.

Azure podmíněný přístup také umožňuje správcům monitorovat přístup k aplikacím a službám v Azure. To znamená, že správci mohou sledovat, kdo přistupuje k datům a jaké akce provádí. To může pomoci včas odhalit neoprávněné přístupy a minimalizovat riziko úniku citlivých dat.

V závěru lze říci, že Azure podmíněný přístup je důležitou bezpečnostní funkcí, která pomáhá minimalizovat riziko úniku dat a zabezpečit firemní informace.

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání