Co je to Proximity Placement Group?

Co je to Proximity Placement Group?

pondělí , březen 20, 2023

"Za prvé nevím co to je, a za druhé mě to uráží!" :-) S tím prvním Vám pomůžu a to druhé zmizí, jakmile si přečtete tento článek. Vysvětlím Vám co je to Proximity Placement group, jak to může pomoci Vašemu podnikání a jaké má výhody a nevýhody.

Ve volném překladu by se dalo říci, že "Proximity Placement Group" je "Skupina zdrojů umístěných blízko sebe". Přesná definice je "Logické uskupení Azure zdrojů fyzicky blízko sebe". To už nezní tak hrozivě a nikoho už to snad neuráží :-) Dále už budu používat jen "PPG".

"Proximity Placement Group" je "Skupina zdrojů umístěných blízko sebe"

Ještě jedna definice z jiného zdroje: Proximity placement group (PPG) je funkce Azure, která umožňuje skupinovat virtuální stroje a další zdroje v jedné fyzické lokalitě nebo blízkosti, což umožňuje minimalizovat latenci a maximalizovat výkon. Dále už budu používat jen "PPG". 

PPG je skupina fyzických serverů v Azure datacentru, která poskytuje logické rozdělení zdrojů na základě jejich umístění v těsné blízkosti sebe. Tato funkce umožňuje virtualizovaným aplikacím a službám přistupovat k datům a dalším službám rychleji a spolehlivěji, což může vést ke zlepšenému výkonu a nižší latenci.

Zde je několik příkladů, jak může PPG pomoci v praxi:

1. Vysoká dostupnost aplikací: PPG může být použit k uspořádání virtuálních strojů, které jsou klíčové pro určitou aplikaci, blízko sebe. To zlepšuje dostupnost aplikací, protože minimalizuje latenci a maximalizuje propustnost mezi těmito virtuálními stroji.

2. Zlepšení výkonu aplikací: PPG může být také použit pro vylepšení výkonu aplikací. Například můžete umístit webové servery a databázové servery do stejného PPG, což může vést k výraznému zlepšení výkonu aplikace díky nižší latenci.

3. Škálovatelnost: PPG může pomoci škálovat aplikace. Když firma přidává další virtuální stroje k aplikaci, může je uspořádat do PPG. To umožní dosáhnout vyšší propustnosti a nižší latence, a tím zlepšit výkon aplikace.

4. Využití služeb v Azure: PPG může být použit pro optimalizaci využití služeb v Azure. Například můžete uspořádat virtuální stroje, které používají Azure Blob Storage, do stejného PPG, což umožní minimalizovat latenci a zlepšit výkon aplikace.

PPG mají také některé nevýhody, které musíte brát v úvahu při jejich používání:

1. Omezená dostupnost: PPG je momentálně k dispozici pouze v některých regionech Azure. 

2. Náklady: PPG mohou být nákladné pro ty z Vás, kteří potřebují používat více virtuálních strojů v PPG. Cena PPG se může rychle zvyšovat, pokud potřebujete používat více zdrojů a přitom udržovat nízkou latenci a vysokou propustnost.

3. Složitost: Použití PPG může být pro Vás složité, zejména pokud nemáte zkušenosti s Azure a s konfigurací síťových propojení mezi virtuálními stroji. S tím Vám ale mohu poradit, stačí mi napsat zde

4. Omezené použití: PPG jsou navrženy tak, aby umožnily optimalizovat síťové propojení mezi virtuálními stroji v rámci Azure. Pokud potřebujete propojovat virtuální stroje mimo Azure nebo přistupovat k externím zdrojům, PPG mohou být omezené.

Cena PPG se úměrně rychle zvyšuje s počtem zdrojů a nízkou latencí a vysokou propustností.  

Další věcí, kterou je určitě dobré zmínit je, že PPG nám snižuje latenci jen a pouze mezi virtuálkami. Každý disk, který k virtuálce připojíme není v PPG a může být v úplně jiném datacentru. PPG nám zaručuje, že veškeré virtuálky budou v jednom datovém centru v jedné fyzické budově. Což nám zaručuje nízkou latenci, ale riziko poruchy je vyšší. 

Závěrem lze napsat, že PPG není pro každý druh aplikace nebo projektu, který běží v Azure. Je ideální pro aplikace, které jsou závislé na nízké latenci a vysoké propustnosti, jinak si zákazníci řeknou, že je ta vaše appka pomalá a jdou jinam. Tohle Vám pomůže tomu zabránit. Je zapotřebí si říci, jestli celá aplikace běžící v jednom datacentru, v jedné budově, není riskantní? Možná k tomu přidat replikaci či zálohování. Je hodně důležité mít zkušenou osobu, která dokáže zhodnotit pro a proti a poté takto aplikaci provozovat a profitovat z toho. 

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání