Co to jsou Azure Spot Virtual Machines?

Co to jsou Azure Spot Virtual Machines?

středa , únor 22, 2023

Pokud se rozhodnete v cloudu cokoliv testovat, pak je pro Vás ideální varianta si vytvořit virtuální server typu „Spot“, který je super levný, ale má několik zásadních podmínek, které je zapotřebí probrat do detailu.

Nejdříve trocha teorie: Azure Spot VM Instance je typ výpočetních instancí neboli virtuálních serverů, které umožňují uživatelům využívat nevyužívané výpočetní kapacity v datových centrech Microsoftu s výrazně nižšími náklady než běžné výpočetní instance. Když uživatelé požádají o Azure Spot Instance, získají přístup k nevyužívaným výpočetním kapacitám, které jsou k dispozici v různých datových centrech Microsoftu. Tyto instance jsou nabízeny s výrazně nižšími cenami než běžné výpočetní instance, ale mohou být kdykoli zrušeny, pokud bude potřeba uvolnit kapacitu pro jiné účely.

A co to znamená pro nás jako koncové uživatele:

Pokud se rozhodneme testovat, něco si vyzkoušet na kratší dobu nebo můžeme proces či běh zastavit a obnovit po nějakém čase, pak je ideální si založit virtuální server Azure spot.

Ušetříme na tom až 90 % nákladů oproti běžným virtuálním serverům. 

Proč něco takového Microsoft vůbec nabízí? Je to přeci pro ně extrémně nevýhodné.

Azure má velká datacentra, kde spravují obrovské množství výpočetní kapacity neboli počítačů. Vše musejí mít naddimezované, aby mohli okamžitě komukoliv poskytnout kapacitu dle jeho přání. A tudíž mají i dostatek zapnuté kapacity připravené pro budoucí zákazníky. A jako správný hospodář přeci nenechají počítače běžet na prázdno. A proto nabídli dočasnou variantu pro své stávající zákazníky, kteří za cenu toho, že budou kdykoliv vypnuti ci vymazáni, mohou mít výpočetní výkon za zlomek normální ceny. Dokonce Vám Azure dává i na vybranou a můžete si zvolit maximální cenu, za kterou ještě jste ochotni server platit. A to se vyplatí.

Sleva vs. šance na vymazání

Jaké jsou tedy podmínky založení takového virtuálního stroje a jaké jsou ceny oproti normálním cenám?

Podmínky jsou velmi jednoduché: 

  1. Musíte být smíření s tím, že kdykoliv Vám mohou Váš server vymazat či vypnout a dealokovat (odebrat zdroje)
  2. Musíte si stanovit zda pujdete cestou Kapacity nebo Kapacity a Ceny. 
  3. Spot instance nejsou ve všech regionech a všech datacentrech.
  4. Spot instance nejsou u všech typů virtuálních serverů. Například nejdou spot u B-serie serverů. 

A teď k té největší výhodě a to jsou ceny. Ceny jsou pohyblivé podle toho, jak moc kapacity jaké data centrum má k dispozici. Na stránkách Azure spot instance máte přehledně tabulku s cenami za Azure spot servery. Můžete si tam vyfiltrovat Váš oblíbený region a uvidíte kolik ušetříte peněz. Například server s 2 CPU a 4 GiB RAM se storage 20 GiB Vás bude stát:

$94.90 měsíčně, ale se spot jen $13.68 měsíčně. 86 % SLEVA

A to už se vyplatí na jakékoliv testování!

Jaký je postup založení takového serveru?

Je to téměř totožné jako u běžného serveru až na to, že na úvodní stránce zaškrtnete "Run with Azure Spot discount" a vyberete jednu ze dvou možností:

  1. Kapacita: Dostanete pevně danou cenu a tu platíte, dokud Microsoft neposkytne Vaší kapacitu někomu jinému. 
  2. Cena a Kapacita: Můžete si zvolit horní hranici kolik jste ochotni platit za svůj stroj, než Vás Microsoft vypne či smaže.

Dále je možnost si zvolit, zda chceme mašinu rovnou smazat nebo jen vypnout a dealokovat zdroje. 

Microsoft nám dokonce umožňuje při založení videt i pravděpodobnost vymazání našeho stroje. Když rozkliknete "See all sizes", tak vidíte přesně jak moc hrozí vymazání. 

Eviction rate - Pravděpodobnost vymazání
U základních variant serverů se šance na smazání pohybuje do 5 %.

Dokonce Vám Microsoft zasílá email předtím, než daný server vypne, aby jste se na to mohli připravit. 

Microsoft ještě nabízí porovnání cen s minulostí. Pokud kliknete při vytváření serveru na "View pricing history", pak Vám nabídne ceny za poslední tři měsíce. Což jsou ceny, pod které Azure mazal virtuálky. Pokud budete v příštích měsících hledět na tuto historii, pak je šance na vypnutí Vaší virtuálky mizivá. 

Modrá čára odděluje v čase vymazané a stále běžící stroje

Závěrečné shrnutí

Jako u každé IT služby je zapotřebí nejdříve vědět, na co daný výpočetní výkon potřebujeme. Určitě nelze použít SPOT instance na produkční LIVE prostředí. Ale lze to použít na vše ostatní jako je testování, zkoušení různých funkcionalit, úlohy, které je možné přerušit a dokončit později. Ceny, které jsou o 80 - 90 % levnější za ten samý výkon, jsou skvělou úsporou za cloudové služby. POkud budete chtít, tak Vám s tím mohu pomoci. 

Azure pokec

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání