Jak nastavit podmíněný přístup pro Administrátory

Jak nastavit podmíněný přístup pro Administrátory

úterý , květen 9, 2023

Azure podmíněný přístup (conditional access) je bezpečnostní funkce Azure, kde lze nastavit podmínky pro přístup k veškerým účtům a funkcím Azure. Dnes se podíváme na to, jak nastavit podmíněný přístup pro Azure Administrátory.

Azure podmíněný přístup (conditional access) je bezpečnostní funkce v cloudu Microsoft Azure, která umožňuje správcům nastavit podmínky pro přístup k aplikacím a službám v Azure. Tato funkce umožňuje různým uživatelům přistupovat k datům a aplikacím v Azure na základě určitých podmínek, jako je umístění, typ zařízení, přihlašovací údaje a další faktory.

Začneme tím, že se přihlásíme do Microsoft Entra zde, načteme si úvodní obrazovku a zkontrolujeme, že máme splněnu základní podmínku a to je mít Azure AD Premium P2 účet. Bez něj to bohužel nepůjde. 

Dále si zvolíme v levém menu možnost "Protect and Secure" a klikneme v menu na "Conditional Access", poté jdeme do možnosti "Policies"

Vybereme možnost +New Policy

Objeví se nám menu "New Policy", kde postupně vše, co je potřeba, vyplníme. Začneme názvem politiky tak, abychom se v tom vyznali a mohli i za rok bezpečně říct k čemu se používá. Já zvolil název "MFA for Global Admins". Poté specifikujeme uživatele, kterých se to týká. V našem případě "Global Administrator" a potvrdíme volbu. Sami můžete vidět, že jsou zde možnosti to dát všem uživatelům, jen některým skupinám a nebo rolím. 

Vybereme si Globální Administrátory

Potom si musíme určit pro jaké aplikace či jaký přístup, máme danou politiku uplatnit. Já si volím pro všechny aplikace, protože Globální Administrátor má nejvyšší oprávnění a kompromitování jeho účtu může nadělat největší škody. 

Vybereme všechny aplikace

Bez jakékoliv další podmínky si vybereme "Access control" a klikneme na Grant Permission, ale pouze s MFA dvoufaktorovým ověřením. 

Výběr povolit přístup jen při MFA ověření

Posledním krokem je povolit politiku a okamžitě ji aplikovat na všechny globální administrátory.

Aktivovat politiku a uložit

Z návodu je vidět, že založení politiky pro podmíněný přístup globálních administrátorů není nic těžkého a rapidně tím zvýšíte zabezpečení svých nejzranitelnějších účtů v Azure. 

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání