Jak nejlépe migrovat do Azure I

Jak nejlépe migrovat do Azure I

úterý , říjen 24, 2023

Migrace do cloudu se stala nezbytnou součástí modernizace podnikových IT infrastruktur. Microsoft Azure nabízí širokou škálu služeb a nástrojů pro migraci a správu infrastruktury. V tomto a dalším článku se zaměřím na klíčové kroky a postupy pro úspěšnou migraci.

Ještě než začneme se samotnou migrací, tak si musíme zodpovědět základní otázky: 

  1. Kolik mám času na migraci? Pokud nemám dostatek času a moje datacentrum končí za měsíc, pak musím zvolit lift and shift strategii a co nejdříve přemístit svoji aplikaci z jedné VM do druhé VM v Azure. Pokud mám více času, tak se mohu zaměřit například na přepsání aplikace do cloudu či přemístění z IaaS do PaaS. 
  2. Je moje aplikace strategicky důležitá? Je aplikace pro firmu strategicky důležitá a budu ji používat i v budoucnu nebo ne? Pokud ano, pak se mohu zaměřit na investici do re-architektury a modernizace do cloudového prostředí. Pokud ne, pak mohu použít lift and shift bez dodatečných nákladů.
  3. Jsem ochoten do migrace aplikace dát peníze? A jaká bude návratnost? Aplikace může být strategicky důležitá a její modernizace a přepsání kódu do cloudového prostředí, mě sice bude něco stát, ale návratnost bude do 1-3 let.
  4. Jaký je můj rozpočet? Peníze jsou vždy až na prvním místě. Kolik peněz jsem ochoten do migrace vložit? Jaká bude návratnost peněz a času, které do toho vložím navíc s ohledem na strategii firmy a modernizaci aplikace. 
  5. Jaká je strategie společnosti? Chce firma jít strategií PaaS, kde neřeší údržbu podvozku, na kterém běží aplikace? Díky tomu ušetří hodně peněz za administraci. Na druhé straně musí firma projít kroky, které vedou k tomu, aby PaaS služba fungovala spolehlivě jako je přepsání kódu, změna architektury atd. 

Tyto otázky je zapotřebí si zodpovědět ještě předtím, než vznikne vůbec nějaký plán na migraci zdrojů do Azure cloudu. 

Jakmile si tyto otázky odpovíme, pak se musíme rozhodnout jakou strategií budeme migrovat do cloudu. Existuje pět "R", podle kterých můžeme migrovat do Azure cloudu svoji aplikaci. 

  1. RE-HOST - bez změny kódu - nejlevnější varianta migrace -přemístění (lift and shift) jedné virtuálky do druhé virtuálky v Azure. Tato strategie se používá v případě, že nemám moc času nebo aplikace není strategicky důležitá a do roka bude vyměněná. 
  2. RE-FACTOR - bez změny kódu - jedná se o změnu služby, na které mi poběží moje aplikace. Jako příklad poslouží změna z aplikace běžící na virtuálce do App service plánu jako PaaS v Azure. 
  3. RE-ARCHITECT - dražší řešení, které vyžaduje přepsání alespoň části kódu do cloudu, což je například změna aplikace běžící ve virtuálce do kontejnerové architektury. Změna je to velká, která ale do budoucna ušetří hodně peněz za výpočetní výkon a údržbu virtuálek. 
  4. RE-BUILD - znamená kompletní přepsání aplikace do cloudového prostředí, kde budu využívat veškeré možnosti a benefity Azure služeb jako jsou kontejnerizace, serverless nebo nativní cloudové databáze Azure Cosmos či další SaaS služby. Je to nejdražší varianta, kde je zapotřebí si spočítat návratnost investice. 
  5. RE-PLACE - Je to přemístění služby jedna ku jedné z on-premise  do Azure. Jako například Share-point běžící u mě ve firmě přemístěný do Azure prostředí jako Srahe-point online. 

Jak můžete vidět je zapotřebí si zodpovědět nejdříve základní otázky migrace a teprve potom si zvolit strategii. Pokud nemám dostatek času a moje aplikace není strategicky důležitá, tak nebudu přepisovat kód, protože mi to nic nepřinese. Jakmile nemám čas, ale aplikace je strategicky důležitá, mohu přistoupit k migraci RE-HOST a poté ji kompletně přepsat RE-BUILD v novém projektu. Nebo pokud mám rozpočet, čas a návratnost strategické aplikace, pak ji mohu přepsat a ušetřit peníze na serverless funkcích Azure. 

Porovnání migračních strategií

Z obrázku je vidět, že REHOST a REFACTOR nepotřebuje téměř žádné úsilí a bez změnu kódu, za to REBUILD maximální úsilí, ale za to budete těžit z obrovských výhod cloudových služeb. 

Závěr

Jak můžete číst v článku, ještě než kopnete do země, musíte si dvakrát změřit co vše chcete migrovat a proč. Odpovědět si základní otázky a podle nich se rozhodnout jakou strategií půjdete. V příštím článku se zaměříme na jednotlivé fáze migrace do cloudu a jaká úskalí nás mohou potkat.

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání