Jak nejlépe migrovat do Azure III + Jarní úklid

Jak nejlépe migrovat do Azure III + Jarní úklid

pondělí , říjen 30, 2023

První dva články o migraci do Azure byli o tom, co vše máme ve vlastním prostředí, jaké jsou migrační strategie a jak se nejlépe připravit na převod do Azure. Dnešní závěrečný článek se bude zabývat nástroji, které máme k dispozici na ulehčení převodu do cloudového prostředí.

Azure Migrate

Pomocí nástroje Azure migrate můžeme nejdříve zjistit co všechno máte v on-premise světě vůbec k dispozici a jak to využiváte. Podrobnosti k DSICOVER jsou uvedené v minulém článku hned na začátku, kde pomocí agentů u železa a u Hyper-V a WMware bez agentů, si můžete najít jaký máte hardware, jak ho využíváte (CPU, RAM), jaká je sezónnost a utilizace v čase. 

Na základě sběru informací o Vaší infrastruktuře můžete dle výsledků udělat posouzení buď Vy sami, nebo ho za Vás samozřejmě může udělat Azure Migrate, kdy Vám přesně podle dat, které shromáždí na Vaší infrastruktuře, doporučí co nejvhodnější right-sizing nebo zda se dají zdroje převést do cloudu atd.  

Dokonce lze Azure migrate použít i pro posouzení a navrhnutí infrastruktury z ostatních cloudů Google cloud nebo Amazon AWS. A to jak pro Windows, tak pro Linux. 

Další výhodou Azure migrate je převod jak databází, tak i webových aplikací. Není to jen o převodu virtuálního výkonu. 

Jarní úklid

Při posuzování toho, co všechno mám a nemám u sebe v on-prem světě, je skvělé si udělat ještě k tomu "Jarní úklid". Posoudit, zda veškeré zdroje, které mám, opravdu potřebuji a chci je převádět, nebo je už vlastně nepotřebuji a můžu je smazat či vypnout. Je to velmi důležitá součást migraco do cloudu. Přeci nebudu převádět něco, co již nepoužívám a žere mi to akorát peníze a elektřinu. 

Závěr

Migrace do cloudu se stává jedním z hlavních pilířů cloudové architektury a jejích návrhů. Pokud si projdeme do detailu jednotlivé kroky, získáme přehled toho, jak nejefektivněji migrovat a zároveň přehled o tom, co vše mám ve svém data centru a co už nepotřebuji. Získám přehled a rozmyslím si priority převodu do cloudu a jaké to bude mít konsekvence. Proto nepřeskakovat a pečlivě jít krok po kroku, což nám v konečném důsledku přinese méně starostí a více užitku. 

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání