Jak si založit Storage account (účet úložiště) a jak na něm ušetřit

Jak si založit Storage account (účet úložiště) a jak na něm ušetřit

úterý , únor 21, 2023

Pokud jste si zvolili Azure jako svého poskytovatele cloudového úložiště, pak je zapotřebí vědět co a jak nám ovlivní cenu za uskladnění dat.

Ideální je začít s Azure Caluculator: 

https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/calculator/

Zde si můžete nakonfigurovat Storage account, pokud víte co přesně veškeré zkratky znamenají a to je někdy dost velký problém. Zkusím Vám veškeré detaily, které ovlivňují cenu, vysvětlit a ukázat, že se není čeho bát. Je přeci velký rozdíl mezi tím, jestli ukládat data za 2 $ nebo za 50 $ za 1 TB.

První co rozhoduje o ceně úložiště je velmi překvapivě region. Běžný člověk by si řekl, že všechny region stoji stejně. Bohužel tomu tak není. 

Graf srovnává obecně ceny v jednotlivých regionech Azure

Bohužel nám nejbližší regiony West a North Europe a dále pak UK West a South patří mezi ty dražší, ale určitě kvůli latenci si nebudete zřizovat West US 2. Pokud Vám na latenci nezáleží a je Vám jedno, kde budete mít Archiv, pak můžete vzít v potaz i tuto tabulku.

Zcela určitě o ceně rozhoduje typ úložiště (Storage account type). Máme dvě základní možnosti:

Blob storage a Managed Disk.

Blob znamená „Binary Large OBject“ – Binární velký objekt určen pro ukládání velkých objemů nestrukturovaných dat, jako jsou multimediální soubory, binární data nebo textové soubory. Zde jen ládujeme soubory do Azure přes Portal, příkazový řádek atd.

Managed Disk – Jsou disková úložiště primárně připojená k virtuálním strojům (Klasický disk připojený k serveru a to buď SSD nebo HDD) o které se uživatel nemusí starat (žádná správa, žádná výměna HW), člověk jen ukládá data a nestará se o nic dalšího.

Ale už dost teorie a nyní zpět k praxi a proč je to důležité pro ušetření nákladů.

Jak už asi názvy napovídají, tak levnější varianta je Blob storage, je přehlednější a snadnější na ovládání. Rozdíl mezi těmito variatami je velký.

1 TB uskladnění: 
Blob storage                     21$ 
Managed Disk HDD       41$ 
Managed Disk SSD    135$

Další dvě vlastnosti jsou jen a pouze u Blob storage:

Velmi důležitá vlastnost je Access tier – To je úroveň přístupu k datům. Ideální vysvětlit úrovně na příkladu:

Access tier HOT – znamená hodně používaná data, například fotky na seznamce, platíte hodně za uskladnění, ale málo za přístupnost a přeposílání dat.

Access tier COOL - znamená málo používaná data, například faktury, platíte málo za uskladnění, ale více za přístupnost a přeposílání dat.

Access tier ARCHIVE – znamená archiv, což určitě dobře znáte. Data jsou offline, nejsou hned přístupná, platí se hodně za jejich přístupnost, ale téměř nic za jejich uskladnění. Vhodné pro archivování souborů na dlouhou dobu.

1 TB uskladnění: 
HOT                  19$
COOL               10$
Archive        1.8$

Už určitě chápete, že mít archivní data na HOT úroveň je finanční sebevražda. A proto je zapotřebí vědět, co děláte. Microsoft má téměř na vše svoje nástroje a i zde mají řešení. Jmenuje se Lifecycle management. Ten dělá jednoduchou věc. Podle předdefinovaných pravidel Vám přesouvá soubory podle potřeby. Pokud s tím budete potřebovat pomoct, pak mi dejte vědět a pomůžu Vám.

Poslední část, která ovlivňuje cenu je Redundancy (Replikace) – je to postup zajištění vysoké dostupnosti a spolehlivosti dat a jejich replikací na více místech napříč různými datovými centry, regiony a zónami dostupnosti.

Základní varianty jsou čtyři.

Primární region dat:

Locally redundant storage (LRS) - Lokálně redundantní úložiště - kopíruje vaše data třikrát synchronně v rámci jednoho fyzického umístění v primární oblasti(například West Europe). LRS je nejlevnější možností replikace, ideální pro testovací data či data o která můžete přijít a neovlivní to Vaše podnikání.

3 kopie v jednom datacentru v jedné zóně

Zone-redundant storage (ZRS) - Zónové redundantní úložiště - kopíruje vaše data synchronně ve třech zónách dostupnosti Azure v primární oblasti. Více bezpečné, dražší řešení.

3 kopie v jednom datacentru. Každá kopie v jedné zóně.

Sekundární region dat:

Geo-redundant storage (GRS) - Geo-redundantní úložiště - kopíruje vaše data třikrát synchronně v rámci jednoho fyzického umístění v primární oblasti pomocí LRS. Poté asynchronně zkopíruje vaše data do jediného fyzického umístění v sekundární oblasti. V rámci sekundární oblasti jsou vaše data zkopírována třikrát synchronně pomocí LRS. Ideální pro vysokou dostupnost a citlivá data. I když lehne primární region popelem, tak máte stále v druhém regionu tři kopie svých dat.

3 kopie v Primárním regionu a 3 kopie v druhém regionu.

Geo-zone-redundant storage (GZRS) – Geo-zónové redundantní úložiště - kopíruje vaše data synchronně přes tři zóny dostupnosti Azure v primární oblasti pomocí ZRS. Poté asynchronně zkopíruje vaše data do jediného fyzického umístění v sekundární oblasti. V rámci sekundární oblasti jsou vaše data zkopírována třikrát synchronně pomocí LRS. Nejdražší a zároveň nejbezpečnější uložení dat v rámci Azure. Jistota, že data neztratíte. A pokud nebudou fungovat dva regiony Azure najednou, pak už Vás nějaká data nebudou vůbec zajímat...

3 kopie v každé zóně a replikace v druhém regionu.

V řeči peněz, která jsou až na prvním místě, je to následovně:

1 TB uskladnění: 
LRS           19$
ZRS          24$
GRS          39$
GZRS       49$

Asi si dokážete představit, že držet testovací data o velkém objemu několika desítek TB na GZRS je jako topit a zároveň větrat. Zbytečné.

Pokud shrneme ceny, tak můžeme říct toto:

1 TB dat za 222$ - Managed Disk, Premium SSD, ZRS
1 TB dat 10$ - Block Blob Storage, Access tier COOL, LRS

Rozdíly jsou dány hlavně vlastnostmi a tím co přesně chcete s daty dělat nebo jak mají být dostupné. Pokud víte parametry jako jsou propustnost, rychlost čtení a zápisu, dostupnost nebo jak velká data budete používat, pak se můžete co nejefektivněji rozhodnout. Se vším Vám pomohou nástroje, které můžete používat, nebo pokud přesto nevíte, pak mne neváhejte kontaktovat. Rád Vám pomohu.

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání