Jak ušetřit na databázových licencích v Azure

Jak ušetřit na databázových licencích v Azure

pondělí , duben 3, 2023

Databázové licence SQL server jsou vlajkovou a také nejdražší lodí společnosti Microsoft. U větších instalací tvoří někdy i více jak dvě třetiny nákladů na databázový výkon. Podíváme se společně na možnost, jak ušetřit díky vhodně zvolenému virtuálnímu výkonu.

Jak asi tušíte, licence SQL Standard i Enterprise se počítají na počet procesorů (CPU či virtual CPU). V Azure se počítá virtual CPU neboli vCPU. Drtivá většina databází má vysoké nároky na paměť, úložný prostor a propustnost disků (článek na propustnost zde), ale nemají velké nároky na procesory. Bohužel se licence počítají dle počtu procesorů. Naštěstí Microsoft vyslyšel volání zákazníků po nápravě a připravil speciální sérii virtuálních strojů, které mají stejné parametry jako normální stroje, ale menší počet procesorů, což znamená nižší výdaje za licence. 

Těchto virtuálních strojů se sníženým počtem vCPU existuje velké množství. Jejich přesný soupis je zde

Jsou zde předem definované poměry mezi aktivními vCPUs a neaktivními vCPUs. Poměry jsou 1/2, 1/4 a 1/8. Platí pro nasazení jak na Standard, tak i na Enterprise licenci. Určitě je výhodnější platit za 2 procesory než za 8 či 16 procesorů.

Čím méně procesorů, tím méně platím za SQL licence!
Aktivní / neaktivní vCPUs pro levnější SQL databáze

Pro příklad si vezmeme virtuálku Standard_DS14v2 a k tomu její štíhlejší sestru Standard_DS14-4v2, jejichž parametry jsou:

Mimo vCPUs jsou všechny ostatní parametry stejné.

Standard_DS14v2 má 16 vCPU a cena za SQL Enterprise licenci je 4,380 USD.

Cena za SQL Enterprise licenci je 4,380 USD!

Standard_DS14-4v2 má 4 vCPU a cena za SQL Enterprise licenci je 1,095 USD, což je o celé 3,285 USD levnější. 

Cena za SQL Enterprise licenci je 1,095 USD!
Stejná Databáze, ale cena za licenci o celých 75 % méně!

Pokud vidíte, že Vaše SQL databáze nejsou využité ani na 50 % z hlediska vCPU, tak pro Vás mám návod, jak to napravit:

  1. Najdete si na tomto odkazu v sekci "Constrained vCPUs capable" štíhlejší sestričku Vaší virtuálky s DB serverem tak, aby měla stejné parametry jako Vaše aktuální z hlediska paměti, úložiště a propustnosti. Název si zkopírujte nebo opište.
  2. V Azure portalu si najděte svoji virtuálku a dejte resize virtuálky. 
  3. Nejdete si svoji novou levnější verzi virtuálky a potvrdíte výběr. 
  4. Restartujete virtuálku. 
  5. Šetříte až 75 % za licence. 

Ze své pracovní zkušenosti vím, že většina databází nepotřebuje tolik procesorů a ani je nevyužívá na 100 %. Proto je dobré využívat výhod, které Vám poskytuje Microsoft a jeho licenční a cloudová politika. Pokud budete chtít pomoct, pak se na mě neváhejte obrátit

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání