Jak vytvořit Azure policy "Přidat tag ke zdroji"

Jak vytvořit Azure policy "Přidat tag ke zdroji"

čtvrtek , květen 18, 2023

V dnešním návodu si ukážeme, jak si založit Azure politiku na přidání popisku ke zdroji, abychom věděli, jaké je to prostředí a více se v tom orientovali.

V portále si vyhledáme politiky "Policy" a rozklikneme si je:

Najdeme si policy v Azure portále

Na stránce Azure politik si vybereme "Definitions" a do pole "Search" napíšeme klíčové slovo "tag". Ukáže se nám seznam veškerých politik, které existují s názvem "tag". Sami vidíte, že jich je požehnaně. Vybereme si "Add a tag to resource"

Najdeme si správnou politiku "Add tag to a resource"

V "Basics" tabu vybereme "Scope", na který chceme uplatnit naší politiku. Doporučení je si vybrat přesně ten projekt, nebo resource group, která odpovídá naší politice.

Vybereme si oblast(scope), kde chceme politiku uplatnit

V tabu "Parameters" zadáme přesné jméno a hodnotu tagu. V mém případě doplňuji "Tag Name" Environment a "Tag Value" bude Test. Poté všechny zdroje v mé skupině zdrojů "Test" bude mít tenhle tag "Test". Podle toho mohu filtrovat zdroje, sledovat spotřebu a dělat další kouzla.

Zadáme jmeno a hodnotu tagu dle našich potřeb

"Remediation" tab mi je schopen doplnit tag "Test" do již existujících zdrojů, které obsahuje skupina "Test". Výborný nástroj, který mi zajistí dodatečné doplnění tagů do celé skupiny. Vybereme "Create a remediation task" a k tomu vytvoříme identitu, která bude mít právo doplnit tagy ke zdrojům, ať už existujícím nebo neexistujícím.

Remediation znamená v překladu nápravu neboli najde existující zdroje, které jsou špatně nastavené.
Remediation task znamená nápravný úkol, který konkrétní akcí opraví existující zdroje. 
Vytvořit remediation task a opravit existující zdroje

Pak už jen "Create" policy a vytvoří se nejenom politika, ale i remediation task a identita, která bude doplňovat tagy do nových zdrojů.

Vytvořit politiku s okamžitou platností

Pokud se podíváme do notifikací vpravo nahoře v portále, pak vidíme, že se vytvořila politika, remediation task ale i identita, která doplní tagy u již existujících zdrojů.

Tři vytvořené akce, politika, task a identita.

Pokud se podíváte do "Remediation" tabu a kliknete na "Remediation tasks", pak uvidíme úkol, který Azure automaticky provádí na základě mého požadavku na doplnění tagů u existujících zdrojů.

Task byl dokončen

Z návodu můžete vidět, že nyní na daném rozsahu celé skupiny "Test" budou jak zpětně, tak i do budoucna automaticky doplněny tagy Environment:Test u každého zdroje, který bude v této skupině. Podle tagu se bude dát filtrovat atd. Politiky jsou mocný nástroj a je zapotřebí se řídít návody a vědět co klikáme a co komu polovujeme.  

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání