Jak vytvořit replikaci ve Azure úložišti?

Jak vytvořit replikaci ve Azure úložišti?

úterý , červen 13, 2023

V dnešním návodu se podíváme na to, jak si vytvořit objektovou replikaci storage account v Azure.

Nejdříve si musíme vytvořit dva storage accounts. Jeden, kde máme uložené veškeré originální soubory a druhý, kam budeme replikovat vybrané soubory. Ideálně v jiném regionu. V obou musíme mít vytvořené a připravené kontejnery. Předplatné může být stejné nebo jiné.

Dva storage accounts ve dvou různých lokalitách

Najdeme si náš originální Storage account a v něm si vyhledáme "Object Replication" a klikneme na "+Create replication rules"

Přidáme pravidlo replikace

Nejdříve vybereme cílové předplatné a storage account. Poté kontejner ze kterého a kam se budou soubory replikovat.

Odkud kam se budou soubory replikovat
Pozor na sekci "Copy over"

V sekci "Copy over" je velmi důležité nastavit co se bude replikovat. Nezapomeňte na to, že je nastaveno replikování pouze nových objektů. Pokud to chcete změnit, pak  je zapotřebí dát "change" a vybrat jednu ze tří možností: Všechno, jen nové objekty nebo vlastní nastavení, kdy můžeme časově omezit kopírování od určitého data. Pokud chceme nastavovat vícero kontejnerů, pak je možné použít JSON soubor. Dáme vytvořit rule a po několika minutách máme kompletní replikaci hotovou.

Nastavte správně "Copy over"

Na co si dát pozor při replikaci?

Rozpočet - každá replikace něco stojí, aneb peníze až na první místě. Je zapotřebí si přesně stanovit jaká data mají být replikována a jaká ne. Může se stát, že po nesprávně udělané replikaci se zdvojnásobí účet za storage v Azure a to určitě nechceme. Chceme chránit citlivá data a jen to, co opravdu je pro podnikání kritické.

Redundance - pokud v původním regionu máme redundanci například GRS, pak již máme dva regiony a v nich 6 kopií. Opravdu potřebujete replikaci do dalších dvou regionů a celkem 12 kopií každého souboru ve 4 datacentrech ve 4 zemích? Samozřejmě za 4x vyšší cenu!

Úroveň uložení souborů do replikace - V replikaci si musíme dát pozor na to, že zde máme defaultní nastavení úrovně uložení souborů (HOT, COOL nebo ARCHIVE) a při replikaci například COOL souborů se nám v replikovaném účtu objeví jako HOT, pokud není nastaveno jinak. Je zapotřebí nastavit nový lifecycle management i v replikovaném účtu.

Původní originální kontejner
Replikace kontejneru s HOT úrovní

Compliance - některé podniky mají regulatorní omezení na to, kde mohou skladovat data. Je zapotřebí si dát pozor na to, aby nepřekročily rámec svých předpisů a neměli data například v Asii, kde je to sice levné, ale předpisy zakázané.

Dát si pozor na "Copy over" při základání Replication rules - obecně je nastaveno, že pouze nové objekty a soubory se budou replikovat. Je zapotřebí si při založení pravidla pečlivě zvolit, zda všechny soubory, jen nové nebo s vlastním nastavením budu replikovat do nového úložiště.

Závěr:

Není až tak složité si vytvořit nový storage account, kontejner a pravidlo, které bude replikovat data do nového úložiště. Spíše je zapotřebí navrhnout a vidět, co je za tím. Jestli opravdu potřebuji replikovat všechny data, jestli mi předpisy dovolují posílat data na uskladnění do zahraničí nebo jestli můj rozpočet pokryje účet od Azure za replikaci dat do dalšího 1-2 regionů a zda je to potřebné.

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání