Jaká existují Azure předplatná? A jaké se vyplatí si pořídit?

Jaká existují Azure předplatná? A jaké se vyplatí si pořídit?

středa , březen 1, 2023

Azure nabízí velké množství různých účtů a smluv pro zákazníky uspokojující širokou škálu zákazníků. Není v mých silách rozebírat všechny. Podíváme se podrobněji na pět hlavních, které využívá nejvíce firem a lidí.

Jednotlivá předplatná jsou uvedená v následujícím souhrnu: 

  1. Bezplatný účet (FREE account): Azure nabízí bezplatný účet, který umožňuje uživatelům vyzkoušet si služby Azure zdarma po dobu 12 měsíců. Doporučuji tento účet pro firmy nebo osoby začínající s cloudem.
  2. Pay-As-You-Go účet (PAYG): účet umožňuje zákazníkům platit pouze za to, co používají. Zákazníci mohou platit měsíčně, nebo dokonce hodinově, v závislosti na službách Azure, které využívají. Ideální pro lidi či firmy mající nižší spotřebu a dokáží si sami dohlížet na to, kolik platí.
  3. Enterprise Agreement, EA: Zákazníci, kteří očekávají vysokou spotřebu služeb Azure, mohou získat slevu na služby tím, že uzavřou smlouvu na základě smluvních závazků (EA). Tato smlouva umožňuje zákazníkům předvídat své náklady na služby Azure po dobu několika let a také umožňuje zákazníkům získat další výhody, jako jsou speciální nabídky a lepší podpora. Určeno pro velké firmy a korporace.
  4. CSP (Cloud Solution Provider): CSP program umožňuje partnerům Azure poskytovat služby Azure svým zákazníkům jako součást širších služeb. Zákazníci mohou uzavřít smlouvu s partnerem, který bude poskytovat podporu a řízení služeb Azure. Určeno pro ty firmy, které chtějí mít partnera v Českém prostředí.
  5. Azure for students: Azure student účet je bezplatný program pro studenty, který poskytuje přístup k Microsoft Azure cloudové platformě. Tento program umožňuje studentům využívat mnoho služeb, jako jsou virtuální stroje, databáze, webové aplikace, zabezpečení a mnoho dalších, a to zdarma.

Každá z těchto možností má své vlastní výhody a omezení, a Vy by ste měli pečlivě zvážit, která možnost nejlépe odpovídá Vašim potřebám. Podle toho se i odvíjí cena za produkty, jaké k tomu máte povinnosti a výhody. Nyní si je projdeme jednu po druhé, jejich vlastnosti a pro koho jsou nejlepší. 

Azure EA (Enterprise Agreement) 

Je to smlouva mezi zákazníkem a Microsoftem, která Vám umožňuje nakupovat služby Azure větším objemem a na delší dobu, s tím, že nabízí slevy na služby a další výhody.

Mezi výhody EA patří:

  1. Slevy na služby Azure: EA umožňuje získat slevy na služby Azure, které se zvyšují s objemem nakoupených služeb. 
  2. Flexibilita: Zákazníci mohou snadno změnit své objednávky služeb Azure v průběhu období EA.
  3. Centralizované správa: EA umožňuje centralizovanou správu služeb Azure pro více oddělení a umožňuje snadné sledování nákladů na služby.
  4. Speciální nabídky: EA umožňuje zákazníkům získat speciální nabídky a slevy na další produkty Microsoftu.
  5. Lepší podpora: EA zákazníci mají přístup k lepší podpoře od Microsoftu.

Mezi nevýhody EA patří:

  1. Minimální nákup: EA vyžaduje minimální nákup služeb Azure, který může být pro některé organizace příliš vysoký.
  2. Závazek na delší dobu: obvykle 3 roky, což může být pro některé organizace nevýhodné, pokud se jejich potřeby změní.
  3. Složitost: EA je obvykle složitější než běžné účty Azure a může vyžadovat určitou úroveň administrativy.
  4. Vyžaduje správné řízení: EA může být efektivní pouze tehdy, pokud je správně řízena a sledována, což může být pro některé organizace náročné.

Celkově lze říci, že EA může být výhodnou volbou pro organizace s vysokou spotřebou služeb Azure a kteří jsou ochotni uzavřít smlouvu na delší dobu jako jsou velké korporace.

Bezplatný účet (FREE account)

Azure Free je bezplatná verze cloudové platformy Microsoft Azure, která nabízí základní služby a nástroje pro vývoj, testování a nasazení aplikací v cloudu.

Výhody Azure Free zahrnují:

  1. Bezplatný přístup k některým z nejpopulárnějších služeb Azure, jako jsou např. virtuální stroje, webové aplikace, úložiště dat, databáze a mnoho dalších.
  2. Kredit ve výši 200 USD na využití jiných Azure služeb během prvních 30 dní používání zdarma.
  3. Škálovatelnost a flexibilita při vývoji, testování a nasazení aplikací v cloudu.

Nevýhody Azure Free jsou:

  1. Omezení využití některých služeb na určitou dobu nebo určitý počet transakcí.
  2. Omezená kapacita pro ukládání dat a výkon pro virtuální stroje.
  3. Větší nároky na správu a konfiguraci pro pokročilé využití Azure Free.

Azure Free poskytuje vývojářům a podnikům možnost vyzkoušet si služby Azure bez výrazných nákladů na investici do infrastruktury. Je vhodný pro menší projekty a testování, pro začátečníky, kteří si chtějí zatím služby Azure jen vyzkoušet a nechtějí za to platit. Kdo Vám dneska dá něco zadarmo?

Azure Pay-As-You-Go

PAYG je nejrozšířenější a nejvíce využívaný platební model využívaný pro služby poskytované platformou Microsoft Azure. Tento model funguje tak, že platíte pouze za to, co skutečně využíváte. Žádné peníze dopředu. Namísto toho Microsoft účtuje pouze za skutečně použité služby zpětně za předchozí měsíc. 

Hlavní výhodou tohoto modelu je flexibilita a kontrola nákladů. Můžete vytvářet a rušit služby podle potřeby a platíte pouze za to, co skutečně využijete. Tento model také umožňuje reagovat na rychle se měnící podmínky trhu.

Další výhodou je, že nemusíte řešit problémy s předplatnými poplatky nebo nevyužitými službami. Tento model také umožňuje vytvořit si přesné plány nákladů a vyhnout se nepředvídatelným nákladům.

Nevýhodou může být, že náklady mohou být vyšší než u předplatného modelu, pokud používáte velké množství služeb a/nebo využíváte služby po delší dobu. 

Azure Pay-As-You-Go účet je výhodný pro ty, kteří potřebují flexibilitu a kontrolu nákladů. Uživatelé by si však měli být vědomi, že náklady mohou být vyšší než u předplatného modelu a že je třeba sledovat svůj rozpočet, aby se zabránilo nechtěným nákladům. S nastavením sledování takových spotřeb Vám mohlu samozřejmě pomoci.

Azure CSP

CSP účet (Cloud Solution Provider) je způsob, jakým mohou partneři a prodejci nabízet a spravovat služby Microsoft Azure pro své zákazníky. Tento účet umožňuje poskytovat pro koncové uživatele prostředníka, který rozumí Azure, je LOKÁLNÍ, v ČEŠTINĚ, poskytuje klientskou podporu, fakturaci a správu. 

Výhody Azure CSP účtu jsou:

  1. Flexibilita a škálovatelnost - CSP účet umožňuje rychlou a snadnou změnu velikosti a konfigurace vaší infrastruktury podle potřeby, což vám umožňuje snadno řešit změny potřeb vašich zákazníků.
  2. Široká škála služeb - Azure CSP účet vám umožňuje nabízet širokou škálu Azure služeb, včetně virtuálních strojů, úložišť, databází, IoT, umělé inteligence a mnoha dalších.
  3. Snadné fakturace - CSP účet umožňuje partnerům jednoduše fakturovat své zákazníky za služby poskytované na Azure.
  4. Podpora od partnera - Partneri, kteří nabízejí CSP služby, mohou poskytnout svým zákazníkům podporu, což jim umožní lépe porozumět jejich potřebám a rychleji řešit případné problémy.

Nevýhody Azure CSP účtu jsou:

  1. Vyšší náklady - Někteří zákazníci mohou preferovat přímou akvizici služeb Azure, protože mohou být levnější než služby nabízené skrze CSP účet.
  2. Závislost na partnerovi - Zákazníci musí spoléhat na své partnery a prodejce, aby poskytli podporu a spravovali jejich služby, což může být omezující.
  3. Omezení možností správy - Partneři mohou mít omezené možnosti správy služeb Azure pro své zákazníky, což může vést k menší flexibilitě v řešení jejich potřeb.

Azure CSP účet má velké výhody v lokálním partnerovi, který se s Vámi bude bavit a lépe pochopí Vaše potřeby. Může za Vás bojovat u Microsoftu a leccos Vám vysvětlí v Češtině. Na druhou stranu není tak flexibilní, je určitě dražší a jsou tam určitá omezeni. Tento účet je určený spíše pro ty, kteří si nejsou jistí v kramflecích, co přesně si mají naklikat v Azure. 

Azure for students

Jak již název napovídá, je to studijní účet pro testovací účely. Je zapotřebí dodat potvrzení o studiu, musí Vám být více než 18 let atd.

Výhody Azure student účtu zahrnují:

  1. Bezplatný kredit ve výši 100 USD na měsíc, který lze použít na další služby a produkty.
  2. Bezplatný přístup k řadě služeb v rámci Azure cloudové platformy.
  3. Přístup k nejnovějším technologiím a nástrojům používaným v průmyslu.
  4. Možnost vytvářet a testovat vlastní aplikace a projekty.
  5. Podpora při vývoji a testování aplikací a projektů.

Nevýhody Azure student účtu zahrnují:

  1. Omezení využívání služeb v rámci kreditu ve výši 100 USD na měsíc.
  2. Nutnost aktualizovat účet po skončení platnosti, aby bylo možné pokračovat v používání Azure služeb.

Azure student účet poskytuje studentům výbornou příležitost pro rozvoj svých dovedností v oblasti cloudových technologií a jejich využití v praxi.

Na závěr lze napsat, že každý z těchto účtů má svá specifika a určitě je dobré vědět, co chceme přesně provozovat v Azure. Pokud budeme chtít flexibilitu a víme co nasazujeme, tak určitě zvolíme PAYG model a sami si určujeme, kolik platíme. Pokud chceme dlouhodobou spolupráci s Microsoftem, tak EA je pro nas skvělá volba i s tím, že se zavážeme na několik let dopředu s odhadovanou spotřebou, ale s výraznou slevou za jednotlivé služby. Pokud s tím budete chtít pomoci, pak se na mně neváhejte obrátit a poradím Vám.

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání