Microsoft postaví v Česku velké cloudové datové centrum

Microsoft postaví v Česku velké cloudové datové centrum

pondělí , březen 13, 2023

Microsoft v pražském Klíčově koupil za 1,5 miliardy korun od CPI Radovana Vítka koupil šestihektarový pozemek. Plocha je kousek od stanice metra Letňany. Jde o první realitní investici, kterou Microsoft v Česku udělal. A jaké to bude mít důsledky pro nás?

Česká pobočka Microsoftu odmítala od začátku celou věc komentovat. Teď se ukázalo, že už má společnost připravený projekt na obří datacentrum v hodnotě více než čtyř miliard korun. Microsoft si dokonce kvůli výstavbě pražského datového centra údajně založil samostatnou firmu propojenou s evropskou centrálou v Irsku. Její jednatelkou je současná ředitelka české pobočky, Violeta Luca.

Zde by mělo datové centrum být postaveno.

Společnost se stavbou vyčkávala pravděpodobně kvůli energetické nejistotě. Právě energie tvoří vedle konektivity, vyloučení seismického rizika, záplav a případně možnosti efektivnějšího chlazení hlavní rozhodující faktor pro výstavbu datacenter.

Chybí zde zejména levná a snadno dostupná voda, která by umožnila efektivní chlazení, a dalším dlouhodobým problémem jsou zdroje energetické. To je také důvod, proč zde na rozdíl od našich sousedů nepostavil žádné velké datové centrum třeba Google nebo Amazon.

Společnost Microsoft však mohl přesvědčit projekt státního cloudu, o který se technologický obr dlouhodobě zajímá napřímo i přes partnery.

Jaký to bude mít vliv na zdejší cloudový píseček? 

Určitě to bude mít vliv nejen na veškeré státní zakázky, díky čemuž budeme možná platit méně na daních, když to bue stát méně, ale i na soukromý sektor. Pro nás obyčejné konzumenty cloudu to bude představovat revoluci v:

  1. Ideální propojení a téměř nulovou latenci mezi Azure cloudem a naší infrastrukturou. 
  2. Zabezpečení dat - uložené v Česku budou podléhat České legislativě a splňovat přísné normy. 
  3. Data zůstávají doma, neputují přes celou Evropu, než někde zakotví.
  4. Dedikovaný privátní Azure cloud na Českém území se všemi výhodami a zabezpečením.
  5. Díky zvýšení konkurence na tom vydělá v první řadě zákazník nižšími cenami.
  6. Hybridní cloud a jeho nové možnosti - kompletně v Česku s podporou největšího cloudu na světě. 

Ještě samozřejmě nevíme, kdy přesně bude datové centrum zprovozněno a jaké to bude mít dopady na místní ekonomiku, ale už teď můžeme směle plánovat budouvání naší infrastruktury v Azure bez obav ze zabezpečení, a že nebudeme mít svoje data pod kontrolou doma v Česku. 

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání