Jak si vytvořit co nejlevnější virtuálku v Azure

Jak si vytvořit co nejlevnější virtuálku v Azure

pátek , březen 31, 2023

Doba jistě pokročila a už nemusíme chodit do obchodu, abychom si "koupili" nový počítač. Dnes je vše virtuální a z několika dní až týdnů vybírání a čekání a je dnes několik minut v portále a máme nejnovější stroj, který si můžeme dovolit. Co se nemění je, že rohoduje cena. Dnešní návod bude o tom, jak si vybrat co nejlevnější virtuálku ve své kategorii v Azure.

V Azure portále si klikneme na "Create" a "New Virtual Machine" jako na obrázku:

Vytvořit novou virtuálku

Na prvním tabu "Basics" po vyplnění parametrů jako jsou Resource group a název virtuálky, rozhoduje o ceně:

Region virtuálky

První parametr, který mi ovlivňuje cenu je:

Region: Věc, která Vás určitě překvapí je, že jednotlivé regiony se dramaticky liší v ceně za tu samou virtuálku, to samé zboží. Nejlevnější je aktuálně Centrální Indie, nejdražší je Jihovýchodní Brazílie.  Rozdíl může být až 150 %!

Průměrná cena virtuálek v USD za hodinu v regionech

Pokud tedy nejste životně závislí na latenci a můžete část svého workloadu převést do levnějšího regionu, určitě to udělejte. Ideální je mít testovací a vývojářské virtuálky v co nejlevnějším regionu, pokud to jde. I v Evropě jsou rozdíly a nehraje tu až tak velká role latence. 

Druhý parametr, který mi ovlivňuje cenu je: 

Azure spot discount

O Azure spotových virtuálkách jsem psal v tomto článku. Za určitých podmínek můžete mít výraznou slevu na většinu virtuálek v Azure. 

Třetí parametr, který ovlivňuje cenu je:

Licence a "Azure Hybrid Benefit" mi dovolují přenést svoje šuplíkové licence z on-prem světa do Azure a nemusím tak platit peníze za další licence Win server a nebo Win SQL databáze. Vše je uvedeno v mém článku zde

Poté přejdeme na tab "Management":

Čtvrtý parametr, který ovlivňuje cenu je:

Automatické vypnutí virtuálky v danou hodinu.

Auto-shutdown je skvělá funkce, která Vám, je-li to možné, vypne každý večer virtuálku a Vám se tak nebude počítat hodinová sazba v noci a přes víkend. Počítají se samozřejmě další věci jako je úložiště atd, ale jde na to hodně ušetřit. Nezapomínejte na to. 

Jsou i další specifické parametry v tabu "Advanced", kde máme "HOST" a "Capacity reservations", ale to jsou velmi specifické parametry běžně nepoužívané. Někdy v budoucnu o nich napíšu samostatný článek. 

Příklad v číslech

Pokud porovnáme dvě naprosto stejné vrituálky D2s_v3 s 2 vCPU a 8 GB RAM, pak vidíme, že s výběrem nejlevnějšího regionu, spot instance, Azure Hybrid Benefit se můžeme dostat na hodinovou sazbu:

Cena je 0,0142 USD za hodinu

Pokud potřebujeme nebo musíme mít konkrétní region, žádnou spot instance a nemáme Azure Hybrid Benefit licenci v šuplíku, pak je hodinová sazba stejného stroje:

Cena je 0,2510 USD za hodinu
17x více zaplatíte za stejný výpočetní výkon neboli za stejnou službu!

Rozdíl je obrovský. V mesíční spotřebě to dělá rozdíl 172.86 USD. A to se bavíme o jedné virtuálce se základními parametry 8 vCPU s 8 GB RAM. Dokážete si asi představit jaké musí být rozdíly u virtuálek s vyššími parametry. 

Závěrem lze říci, že parametrů ovlivňujících cenu virtuálky je hodně. Ty nejdůležitější jsem popsal v několika bodech. Některé už mají i své detailní články, pokud budete chtít jít o detailu, jestli je ten Váš projekt na to ideální či nikoliv. Určitě bych volil pro jakékoliv testování SPOT instance, automatické vypínání virtuálky a i levnější regiony. Pro produkci některé mé návrhy samozřejmě nejdou použít. Pokud si nevíte rady a přesto chcete ušetřit, a zdá se Vám faktura od Microsoftu moc vysoká, pak mne můžete kontaktovat zde. 

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání